Supportrarna som ska stoppa Real

FOTBOLL

Getafe siktar på ligatiteln: Vi har inte storstjärnorna men vi har ett smart lag

Föreningen startade som en supporterklubb till Real Madrid.

Nu utmanar lilleputtlaget Getafe självaste Los Galácticos om den spanska ligatiteln.

- Jag vaknar varje morgon och fortsätter leva min dröm, säger klubbens president Ángel Torres Sanchez.

Foto: Getafes Pulido sätter stopp för Real Betis- spelaren Juanitos framfart i gårdagens spanska ligamatch. Getafe förlorade mötet med 0-1, lagets första förlust i år.

I en fotbollsvärld som allt mer handlar om pengar är det en saga som inte ska kunna bli sann.

Men Getafe Club de Fútbol är ett unikt fall som på ena sidan inte går att förklara och på den andra håller fotbollsvärlden levande.

- Det vi gör visar resten av världen att allting är möjligt i fotbollens värld, säger Ángel Torres Sanchez.

Började som en fanclub

Det som en gång började som en peña - en sorts lokal fanclub - till Real Madrid är i dag en fotbollsklubb som står på helt egna ben i en av världens bästa ligor.

Klubbens årliga omsättning är ungefär en tjugondel av den Real Madrid svänger sig med varje säsong och hela Getafes spelartrupp uppskattas vara värd 32 miljoner svenska kronor - pengar som inte hade räckt till mer än möjligtvis en spelare ur Real Madrids senaste startelva.

- Vi är något annat än Real Madrid. Vi befinner oss i samma stad och i samma liga, men ändå rör vi oss i olika världar, säger klubbens tränare, den forne tyske storspelaren, Bernd Schuster.

Schuster föll i fjol ur la Liga som tränare för dåvarande nykomlingen Levante. Samtidigt gjorde Getafe sin första säsong någonsin i högsta ligan och slutade efter en stark vår på 13:e plats.

Men istället för att nöja sig med den framgången fortsatte Àngel Torres Sanchez att blicka uppåt och bestämde sig för att Schuster är mannen att skriva nästa kapitel i sannsagan om Getafe CF.

Laget är byggt av spelare som i de flesta fall ratats av större klubbar - oftast storebörderna Real och Atletico.

Främste målskytten Riki, 25, kom från Real Madrids b-lag för två år sedan och mittfältshjälten Diego Rivas, 25, kom från Atletico Madrid 2004. Året innan hade Rivas spelat ynka tre ligamatcher för Atletico.

- Vi har inte storstjärnorna, men vi har ett välbalanserat lag som spelar smart och där spelarna står upp för varandra, säger Bernd Schuster.

Första gången för allt

Faktum är att laget från Madrids södra förorter spelat så smart att man ledde la Liga - obesegrat - efter sex omgångar.

Inte illa av en klubb som för 18 år sedan inte ens var professionell.

- Vi tar varje match som en ny upplevelse, konstaterade Riki för två veckor sedan.

Då hade fjolårets succétränare Quique Sanchez just återvänt till Getafe med sin nya klubb Valencia - och fått stryk med 2-1.

- Jag är inte förvånad. Jag vet vad den här klubben är kapabel till, konstaterade Sanchez.

När Bernd Schusters Getafe i går kväll joggade in på Real Betis hemmaarena Ruíz de Lopera gjorde man det för att återerövra serieledningen från Real Madrid.

90 minuter, en straff i nacken och massor med ineffektivt anfallsspel senare hade Getafe inkasserat årets första förlust.

Betis vann med 1-0 och Getafe är nu "bara" trea i la Liga, en hel poäng bakom Real Madrid - klubben som en gång orsakade att Getafe överhuvudtaget existerar.

Men drömmen om ligatiteln är långt ifrån över i Madrids södra förorter.

Som Bernd Schuster kommenterade förlusten mot Betis.

- Det finns en första gång för allting.

Getafe Club de Fútbol

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga