PSG knäckta – av ”gasattack”

FOTBOLL

Spelarna stördes inför hatmötet: ”Vi kunde inte andas”

Hatmötet Marseille mot PSG höll precis vad det lovade.

Galna fans som bombarderade spelarna från läktarna, hänsynslösa överfall på plan och en påstådd tårgas-attack mot Paris omklädningsrum före matchstart.

– De är bara osportsliga och dåliga förlorare, kontrar Marseilles president Pape Diouf.

Foto: gjorde samhällstjänst Fabien Barthez gjorde comeback efter att en lång avstängning för att han spottat på en domare. Barthez höll nollan – och låg även bakom en ful kapning av PSG:s Kalou.

Mötena mellan Marseille och Paris Saint Germain är ökända för att vara de brutalaste i Europa. Gårdagens match var inget undantag. Efter sju raka förluster mot PSG fick Marseille visserligen äntligen vinna. Matchens enda mål gjordes dessutom av en före detta Paris-spelare, albanen Lorik Cana, som frälste 58 000 på Stade Velodrome med sin nick i den 79:e minuten.

”Ska glömma segern”

– Den här segern sätter stop för en svit som vi var allt annat än nöjda med. Men vi är inte franska mästare, det är viktigt att vi glömmer den här segern och håller huvudet kallt, säger Pape Diouf, till franska sporttidningen L’Equipe.

Men efteråt handlade snacket om precis allt annat än just matchen. Tumult utbröt mellan de olika lagens läger redan innan avspark. Paris spelare och ledning krävde att få byta omklädningsrum på grund av en stark lukt. En timme före avspark tvingades de flytta till två olika omklädningsrum. Historierna om vad som egentligen hände går isär.

– Vi kunde inte andas och kunde inte vara kvar. Det förstör såklart förberedelserna, säger Jean-Michel Moutier, sportchef i PSG.

– Jag försökte ta reda på vad som hade hänt. Tydligen var det rengöringsmedel från städningen som luktade. De talade om tårgas... Jag tror att Paris måste acceptera förlusten. De är inte särskilt fair play, säger Pape Diouf.

”Stor aggresivitet”

Marseille-tränaren Jean Fernandez säger att stämningen var hätsk.

– Jag vet inte vad de spelade för spel. De var irriterade för ingenting. Jag kände stor aggressivitet från deras sida före matchen.

National-dåren Fabien Barthez passade också på att utmärka sig. Marseille-målvakten gjorde comeback efter en lång avstängning efter att ha spottat på en domare – i en träningsmatch. Barthez skulle egentligen vara avstängd året ut, men fick straffet förkortat för att han gjort fotbolls-samhällstjänst för det franska förbundet.

Barthez räddade visserligen Marseille med ett par fina räddningar i den första halvleken, men mejade också ner Paris-anfallaren Bonaventure Kalou på ett sätt som påminde om Toni Schumachers överfall på Patrick Battiston i VM 1982.

David Tanentsapf