Så köpte de Zlatan

FOTBOLL

Det hemliga spelet bakom Barcelonas supervärvning

1 av 4 | Foto: Foto: AP
på väg mot toppen Övergången från Inter till Barcelona blir – om allt går som det ska – världens näst dyraste värvning. Bara toppad av Ronaldos flytt till Real Madrid.

Grunden till Zlatan Ibrahimovics övergång till Barcelona lades inte i Barcelona.

Inte heller i Milano.

I stället var det i Kiev som upplösningen inleddes.

Att Zlatan Ibrahimovic har funnits på Barcelonas önskelista har det spekulerats i en längre tid.

I stort sett hela våren har det kommit nya rykten om Ibrahimovic.

Den senaste tiden har Barcelona dock valt att fokusera på Valencias David Villa.

Många har utgått från att skyttekungen från fjolårets fotbolls-EM skulle lämna den ekonomiskt krisdrabbade klubben, men enligt spansk media tröttnade Barcelona på att Valencia inte var redo att kompromissa när det gällde priset på 27-åringen.

Ringde från Kiev

Därför beslutade Barcelonas president Juan Laporta, sportchefen Txiki Begiristain och fotbollsdirektören Raul Sanllehí – som samtliga var på plats

i Kiev där de (utan resultat) hade försökt värva Shaktar Donetsks back Dmytro Chygrynskiy – enligt italiensk media för att slå en signal till Inters president Massimo Moratti.

Laporta, Begiristain och Sanllehí tog sitt privatplan till Milano för att träffa Moratti.

Lovade träffas igen

De båda presidenterna hade träffats en gång tidigare under sommaren, en dryg månad tidigare på Hotel Majestic i Barcelona, men efter den middagen trodde många att det inte skulle bli någon flytt till Barcelona för Zlatan då Inters president gick ut i Sky Sports Italia och sa:

– Vi ägnade en middag åt att reda ut saker och ting efter att vi hört att Ibrahimovic vill till Barcelona. Både jag och Laporta sa till varandra att det är bäst att vi ser till att behålla våra egna spelare.

Men enligt spanska Sport hade de båda presidenterna lovat varandra att de skulle träffas senare under sommaren, och i förrgår var det alltså dags. Enligt Gazetta dello Sport landade spanjorerna 21.40 på flygplatsen Malpensa i Milano.

Strax därefter satt de hemma hos Moratti, och där kom de med ett erbjudande som Inters ordförande inte kunde tacka nej till:

– Ni får 48 miljoner euro (528 miljoner kronor), Samuel Eto’o och Alexander Hleb om vi får ”Ibra”.

Enligt den spanska tidningen Sport tog Laporta därefter åter fram telefonen, ringde till Eto’o, förklarade situationen, och fick kameruanen att acceptera en flytt till Italien.

Vill bli av med Eto’o

Därmed var övergången i stort sett klar. Det enda som återstod var att de olika spelarna ska bli överens om de personliga detaljerna i kontraktet.

Men i och med att Ibrahimovic redan i våras meddelade att han var sugen på att flytta till Spanien, att Barcelona på ett tydligt sätt har visat att de inte vill ha kvar Eto’o i klubben och att Alexander Hleb har fått begränsat med speltid i Barcelona, är det förmodligen bara en tidsfråga innan Zlatan Ibrahimovic offentliggörs som Barcelonas senaste nyförvärv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A