Premier League

...och så säger Arsenal-supportern

Av: 

Jonatan Fast

FOTBOLL

Jocke Lander: ”Kunde ha varit värre, kolla på Spurs”

Eduardo är äntligen fit for fight.
Eduardo är äntligen fit for fight.

Arsenals lag är det svagaste sedan Arséne Wenger tog över klubben. Det menar Jocke Lander, ordförande i Arsenal Sweden. Men han misströstar inte:

– Det kunde ju ha varit värre. Kolla på Spurs, senast de vann ligaguld var det modernt med svartvita tv-apparater, säger han.

Hur är det att vara Arsenal-supporter i augusti 2009?

– Det är alltid bra att vara Gooner. Dock känns det väl som att vi är på väg in i en säsong där många av fansen har väldigt mycket frågor och det med en trupp som i nuläget ser ut som den svagaste som Arséne Wenger någonsin haft under sina år i norra London.

Det har inte blivit några titlar för Arsenal de senaste åren, är ni svältfödda?

– Man vill alltid vinna när man tävlar, svårare än så är det inte. Men jag skulle inte säga att vi är svältfödda bara för att det har gått ett par år sedan vi vann ligan. Det är bara att bita ihop och jobba hårdare. Det kunde ju ha varit värre. Kolla på Spurs, senast de vann ligaguld var det modernt med svartvita tv-apparater.

Hur skulle du vilja beskriva Arséne Wengers filosofi? Och vad tycker du om den?

– I grund och botten tycker jag att han har en sund fotbollsfilosofi där han sätter utvecklingen av egna talanger väldigt högt. Men bara för att man ger unga spelare utrymme i A-laget får han inte glömma bort att se till att alltid ha bra och etablerade spelare som ska leda laget. Under många av hans tidiga år i klubben tyckte jag att hans mix var perfekt men de senaste åren har vi ju kontinuerligt sålt de bästa och mest tongivande spelarna inför varje säsong. Och så många nya ledare av vinnarklass har inte köpts in eller kommit fram. En av anledningarna är ju att Wenger inte bara är tränare utan även ”chefsekonom” i klubben och han verkar vara mycket mån om att se till att dra sitt strå till stacken för att se till att klubbens finanser ser bra ut, även fast Arsenal har pengar att värva för.

Arsenals trupp kan ju knappast jämföras med de andra storlagens, eller hur?

– Det är klart att både Chelsea och Manchester Uniteds trupper är lite starkare och det ger resultat över en hel säsong. Liverpools trupp tycker jag inte är bättre. De har två grymma spelare i Steven Gerrard och Fernando Torres. Manchester City har ju värvat ihop ett på pappret bra lag men jag tror inte att de kommer att vara med och slåss i toppen. Det tar tid att bli framgångrik, framför allt om man ska köpa ihop ett lag.

Hur ska ni lösa målfrågan nu när Emmanuel Adebayor har sålts till Manchester City?

– Det är inga problem. Adebayor fick sin chans i Arsenal när Wenger värvade honom från Monaco. Togolesen tackade och började leverera. Sen gick mer eller mindre allt snett förra sommaren och efter det har väl i stort sett varenda Arsenalsupporter gått och hoppats på att han ska bli såld. Adebayor var en gång en grym spelare som visade att han är kapabel att göra 30 mål i Premier League. Förra säsongen var han mest lat, skadad och sprang offside. Sen tycker jag vi har bra offensiva spelare som kommer att göra mål. Eduardo är frisk, Nicklas Bendtner räknar jag med att få 20 mål från, van Persie är en kvalitativ forward och sen kan både Andrej Arsjavin och Theo Walcott spela i anfallet. Nej, det Wenger ska värva är en bra defensiv mittfältare.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League