Målsuccé i EM – bänkad i UIK

FOTBOLL

Jakobsson: ”Jag knyter näven”

Foto: Sofia Jakobsson. Foto: BILDBYRÅN

Hon är U19-EM:s bästa målskytt.

Men i Umeå IK får hon nöta bänk.

– Klart att det är jobbigt att inte få spela, säger Sofia Jakobsson.

Hon blev stor matchhjälte när Sverige i onsdags tog sig till sin första final någonsin i U19-EM i fotboll.

Med mindre än fem minuter kvar av ordinarie matchtid kvitterade Jakobsson till 2–2 mot Frankrike – och tog matchen till förlängning. Väl där tog det inte mer än några sekunder innan hon hade gjort 3–2.

Men det stannade inte där. 16 minuter senare gjorde hon sitt tredje mål i matchen och fastställde slutresultatet till smått osannolika 5–2.

Overklig känsla

Två dagar efter sensationen har Sofia Jakobsson fortfarande svårt att förstå vad som har hänt.

– Jag vet inte hur jag ska beskriva känslan, det här var verkligen inte vad jag trodde när jag kom hit. Det är klart att jag önskade att vi skulle gå till final, men det är så svårt att gå så långt, och jag hade verkligen inte kunnat tänka mig att det skulle bli så här, säger Sofia Jakobsson.

Situationen, att bli stor matchhjälte, är ingenting som Jakobsson har vant sig vid de senaste två säsongerna. Inför säsongen 2008 gick hon från division I-laget Östers IF till giganterna inom svensk damfotboll, Umeå IK.

Där har hon fått ytterst sparsamt med speltid och har efter en och en halv säsong bara fått starta i två allsvenska matcher.

– Det är klart att det är jobbigt och att det tar lite mentalt på en, erkänner hon, men lägger snabbt till:

– Men jag är beslutsam av mig och knyter bara näven. Det är ju en oerhört hård konkurens i UIK. Det är ju tre världsstjärnor jag konkurrerar med (Ramona Bachmann, Madelaine Edlund och danska Johanna Rasmussen, reds. anm), men min tid kommer.

Du känner inte att så lite speltid är negativt för utvecklingen?

– Än så länge har det funkat bra. Jag har utvecklats jättemycket på träningarna i Umeå. Men det är klart, man behöver ju spela matcher för att utvecklas också.

Klar förlust

Om Jakobsson får spela mer i Umeå efter EM återstår att se. Men i landslaget kan hon känna sig säker på i alla fall en match till, kvällens final mot England. Ett England som besegrade Sverige med 3–0 när de möttes i gruppspelet.

– Eftersom vi förlorade sist är vi väldigt revanschsugna nu. Nu siktar vi på att vinna hela VM, säger Sofia Jakobsson.

ARTIKELN HANDLAR OM