– Vi kan gå hela vägen

FOTBOLL

AIK:s säsong liknar allt mer guldåret 1998

Foto: Nils-Eric Johansson firar sitt mål.

Färre gjorda mål än spelade matcher – men med häng på den absoluta toppen. Efter 1–0 mot Gais är parallellen till 1998, då AIK gjorde minst mål i serien men ändå vann guld, inte särskilt långsökt.

– Vi är bra nog att gå hela vägen, säger matchhjälten Nils-Eric Johansson.

Det offensiva spelet imponerande inte. AIK hade svårt att komma fram till målchanser mot nästjumbon Gais. Ändå blev det tre poäng sedan Nils-Eric Johansson nickat in 1-0 i den 65:e minuten – vänsterbackens andra raka avgörande mål på Råsunda.

– Jag har alltid varit en målskytt, det är bara ingen som märkt det, skämtar den ovane matchhjälten.

”Vi håller mot de bästa”

– Vi spelar inte särskilt bra i dag men jobbar fruktansvärt hårt. Det betalade sig till sist.

Nu är ni bara tre poäng efter Elfsborg och med i guldstriden på allvar. Är ni bra nog att gå hela vägen?

– Ja, jag tycker vi är bra nog. Vi har vunnit flera matcher utan att spela särskilt bra, det är en styrka. Och vi har visat att vi håller mot de bästa lagen. Vi har slagit Göteborg och Kalmar, kryssat mot Elfsborg. Det var bara mot Helsingborg som vi fick storstryk.

Hoppas på 98-repris

När AIK vann sitt senaste guld 1998 gjorde laget bara 25 mål på 26 matcher, men kunde vinna tack vare en stark defensiv och flera uddamålssegrar. I år har AIK gjort 15 mål på 16 matcher – och vunnit åtta av sina nio segrar med uddamålet. Nils-Eric Johansson hoppas på en repris.

– Ja det hade inte varit så dumt. 1998 var laget riktigt bra med många rutinerade spelare som Ola Andersson, Krister Nordin, Michael Brundin och Johan Mjällby. Den erfarenheten har inte vi i år. Men vi kanske är hungrigare.

Tränaren Mikael Stahre tror också att årets upplaga av AIK kan gå långt.

– I dag var vi långsamma och sega. Men vi har ett gediget bra försvarsspel som ger oss en säkerhet. Att vi vunnit många jämna matcher är absolut ingen slump.

ARTIKELN HANDLAR OM