Foppas passning till Hareide och Danmark

”Finns inte så mycket att säga mer än så”

Av: Johan Flinck

Publicerad:

Den danske förbundskaptenen Åge Hareide menar att Sverige spelar på ett sätt medan Danmark har större variation.

Då fick han mothugg direkt av de svenska spelarna.

– Sist vi möttes slog vi ut dem och gick till EM. Det finns inte så mycket att säga mer än så, säger Emil Forsberg.

På presskonferensen efter 0–0-matchen mellan Sverige och Danmark fick den danske förbundskaptenen Åge Hareide en fråga om varför hela tre nordiska lag lyckats kvala in till VM (för första gången).

Då hyllade den förre Malmö FF- och Helsingborgs-tränaren det svenska landslaget.

– Sverige är i VM på grund av grundlighet och hårt arbete. Man har en tradition av att vara med. De jobbar vansinnigt hårt som lag. de kan klara av att kompensera för ett tapp av en superstjärna som Zlatan Ibrahimovic och få fram ett kollektiv som är svårslaget. Det visade de mot Italien och det tror jag att de kommer att visa i VM också.

Janne håller inte med

På följdfrågan om han tycker att de tre lagen närmat sig spelmässigt svarade Hareide:

– Det var större skillnader förr. Sverige har en grund i sin organisation. De spelar väldigt mycket på ett sätt medan vi kan variera mer i vårt spelsätt faktiskt – och ännu mer när vi har Christian Eriksen på banan.

Janne Andersson håller inte med:

– Jag tycker vi har en variation i vårt spel.

Foto: PETER WIXTRÖM / BILDBYRÅN

Får mothugg direkt

När de svenska spelarna får höra om Hareides uttalande att de spelar på ett sätt jämfört med Danmark, som har fler spelsätt, får han mothugg direkt.

– Jag vet inte riktigt vad han menar. Offensivt kunde vi gjort det bättre på vissa saker i dag. Vi kör absolut inte bara på ett spelsätt där. Men jag förstår inte vad han menar med att vi inte kan variera oss, det kan vi, säger den Marcus Berg.

Emil Krafth, som tränats av Hareide i HIF:

– Jag vet inte riktigt om jag håller med honom. Vi kan lägga långa bollar på Ola som skarvar och så går vi på andrabollen. Men vi kan lira boll också om vi vill det. På våra bra dagar har vi många sätt vi kan spela på.

Foppa trycker till Danmark

Emil Forsberg utvecklades till en landslagsspelare under Hareide i MFF.

– Klart han säger så, han är tränare där. Jag älskar Åge. Han är en fantastisk tränare. Det var kul att träffa honom igen.

Har han rätt?

– Det spelar ingen roll hur man spelar. Vi har tagit oss till VM och har gjort det på ett sätt som gjort oss bra. Så varför ska man inte fortsätta med det? Det är vi inte blyga för att säga. Klart att det finns mycket att utveckla. Men vi har hittat ett koncept som fungerar och det är det vi bygger på.

Har Danmark en större repertoar?

– De hade väl mer boll än oss i dag men det var inte så att man blev super-wowad av det, säger Foppa till Sportbladet och avslutar men en liten ”dräpare”:

– Sverige och Danmark är lika. Sist vi möttes slog vi ut dem och gick till EM. Det finns inte så mycket att säga mer än så, säger Forsberg.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:

LÄS VIDARE