”En av de mest meriterade spelarna vi tagit hit”

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter 17 år i England vänder Sebastian Larsson, 33, hem till svensk fotboll.

Och någon nedtrappning i AIK är det inte tal om – Björn Wesström ser ett långsiktigt samarbete med landslagsveteranen.

– Hemvändare kan man värva och så slutar de efter ett år – eller så kan de driva på. Jag tror att Sebastian är den senare karaktären, säger sportchefen.

Det har varit på tapeten länge – och nu, en dag innan landslagets avfärd mot VM i Ryssland, kunde AIK till sist officiellt bekräfta värvningen av Sebastian Larsson, 33.

Sportchefen Björn Wesström ser många positiva aspekter med lagets senaste rekrytering. Både på kort och lång sikt.

– Han kommer att tillföra det som han är som person. Han är balanserad och en väldigt hårt jobbande fotbollsspelare, säger han och tillägger:

– Han kommer lyfta våran procent vad det gäller mål på fasta situationer.

Nej, det är inte vilken spelare som helst som har skrivit på för AIK utan landets meste Premier League-spelare någonsin och dessutom den svensk som gjort överlägset flest frisparksmål i ligan.

– Det är en av de mest meriterade spelarna vi har tagit hit. Och som har ett tydligt driv med sig själv om vad han vill.

Just ”driv” och ”hunger” är något som både Larsson och Wesström tar upp under måndagens presskonferens. Larsson har skrivit på ett 2,5-årskontrakt med option på ytterligare ett år och planen är att han ska bli sin nya klubb trogen under flera säsonger.

Foto: LASSE ALLARD

”Man vill komma hem i tid”

Till skillnad från exempelvis Kim Källström som la skorna på hyllan endast en säsong efter sin återkomst till Djurgården.

– Hemvändare kan man värva och så slutar de efter ett år, eller så kan de driva på. Jag tror att Sebastian är den senare karaktären, säger Wesström.

Sebastian Larsson själv har hunnit bli 33 år. Han medger att han inte ville vända hem för sent i sin karriär och påpekar att det finns en hel del hunger kvar inom honom.

– Absolut. Annars hade jag inte stått här i dag utan då hade jag lika gärna kunnat lägga av efter VM.

Han fortsätter:

– Man vill ju komma hem i tid också. Inte när man knappt kan göra en träning och bara kan ta sig igenom en säsong – utan när man känner att man fortfarande har drivet och suget och kan se en framtid.

AIK har nyligen sålt Anton Salétros till ryska Rostov och det har även funnits intresse för Kristoffer Olsson. Men Wesström meddelar att ambitionen är att behålla nuvarande trupp inför den allsvenska omstarten.

– Vi ska nog peta så lite som möjligt i den trupp vi har och se till att utveckla den fullt ut. Jag tror att Sebastian är en del av att utveckla saker och ting ännu bättre, säger Wesström.

– Att göra en jätterockad med spelare in och ut är inte planen. Men sen får vi se. Allt kan hända.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.