Frankrike skakas av rasistskandal

FOTBOLL

Påstås kvotera borta svarta spelare från alla landslag

Franska fotbollsförbundet skakas av en stor rasistskandal.

Tidningen Mediapart avslöjar att franska fotbollsförbundet i hemlighet tagit beslut att kvotera bort svarta spelare från landets landslag och akademier.

– Spanjorerna säger ”vi har inga problem. Vi har inga svarta”, ska förbundskapten Laurent Blanc ha sagt på ett styrelsemöte enligt Mediapart.

Mediapart avslöjande har fått stort genomslag i Frankrike och citeras av flera andra stora tidningar. Förbundets samtliga representanter nekar samtidigt till anklagelserna tidningen lägger fram.

Ner i 12 års ålder

Enligt tidningen ska franska fotbollförbundets styrelse i hemlighet ha tagit beslutet att införa kvotering i landets landslag och fotbollsakademier. De vill därigenom begränsa antalet spelare med muslimsk eller afrikansk bakgrund till endast 30 procent av spelarna.

Planen ska ha presenteras i november 2010 och slår där fast att spelare ska kvoteras efter ursprung så långt ner som i 12-13 års ålder. Källor inom förbundet till Mediapart säger till tidningen att flera träningschefer har informerats om beslutet, däribland vid den världskända akademien i Clairefontaine som fostrat spelare som Thierry Henry, Nicolas Anelka, Louis Saha och William Gallas.

Frankrikes förbundskapten Laurent Blanc ska, enligt tidningen, ha argumenterat för beslutet för att gynna dem av ”vår kultur och vår historia”. Enligt källorna ska Blanc ha sagt att ”spanjorerna säger 'vi har inga problem. Vi har inga svarta'".

Får skulden för VM-fiaskot

Beslutet ska delvis grunda sig på en rapport från från 2010. I den slås fast att för många spela med dubbelt medborgarskap tränas i Frankrike för att sedan välja att spela för ett annat landslag.

Enligt Mediapart ska medlemmar i förbundsstyrelsen också ha uttryckt missnöje över mörkhyade spelare som Frankrikes dåvarande lagkapten Patrice Evra och muslimska spelare (däribland superstjärnan Franck Ribery) och anklagat dem för fiaskot under sommarens VM-turnering.

Laurent Blanc demeterar, via sin presschef Philippe Tournon, för L'Equipe all kännedom om något beslut om kvotering och att han skulle ha uttalat sig rasistiskt.

– Laurent Blanc avvisar dess kommenterar som helt falska eftersom de strider mot hans filosofi, säger Tournon.

Presidenten för franska fotbollsförbundet Fernando Duchaussoy säger till L'Equipe att han ”aldrig hört talas om uppgifterna och är uppriktigt överraskad.