”Klart att det är kul”

Publicerad:
Uppdaterad:

Ajax jaga Berg – förbereder jättebud

Foto: MARCUS ERICSSON

Ajax överväger att lägga ett jättebud på Marcus Berg, 23.

En affär som kan landa på uppemot 150 miljoner kronor.

– Jag tror att det rör sig om de summorna, säger han till TT.

Ajax tekniske direktör Danny Blind satt på läktaren och såg fotbollslandslagets 1–3-förlust mot Holland på Amsterdam Arena i onsdags. Han har under en längre tid specialstuderat Berg.

Enligt tidningen Daagblad Norden finns värmlänningen högt upp på Ajax lista över tänkbara anfallsförstärkningar.

Berg läste själv artikeln när TT träffade honom på stamfiket News Café på Tussen Beide Markten i hjärtat av Groningen.

Han bekräftar att han känner till Ajax intresse.

”Lite allvar i det”

– Det är lite allvar i det, men alla lag har sådana listor. Klart att det är kul och det är det man vill, spela bra och ta flera kliv i karriären, säger han.

TT: Om Ajax lägger ett bud som Groningen accepterar, vad säger du då?

– Svårt att sitta här och säga nu. Ajax är en storklubb. Laget är inte lika bra som när Zlatan var där, men de har börjat om på nytt och de har ett riktigt bra lag på gång. Jag är intresserad... så är det. Men jag tror inte att de har lagt något bud, säger Berg.

Så sent som förra sommaren kom han till Groningen. Med 15 mål på 25 ligamatcher förra säsongen gjorde han sig ett namn direkt.

I höst har han producerat åtta mål.

TT: Tror du Groningen vill släppa dig?

– Jag har ingen aning, faktiskt. Det är helt upp till klubben.

Daagblad Norden skriver att Berg kan kosta Ajax mellan 100 och 150 miljoner kronor, beroende på när han köps loss, redan i vinter eller till nästa säsong.

Ökat sitt värde rejält

Groningen betalade IFK Göteborg 38 miljoner i augusti 2007. På drygt ett år har 23-åringen ökat sitt marknadsvärde tre till fyra gånger.

TT: Mogen att ta klivet om det blir av?

– Svårt att säga, men jag tror att man växer in i det. När jag kom hit tyckte jag att tempot var högt. Men man växer in i det. Jag tror jag utvecklas var jag än spelar, ju bättre spelare desto bättre blir jag. Jag tror inte att det finns någon gräns för hur bra man kan bli.

Samtidigt är han mån om att påpeka att han trivs bra i Groningen, en studentstad med 185 000 invånare i norra Holland.

Här har han också sällskap av Andreas Granqvist, Petter Andersson och Fredrik Stenman.

– Känns inte riktigt som att man är utomlands om man jämför med Viktor Elm som ska till Heerenveen och är ensam svensk. Det blir något helt annat, men för mig är det positivt att vi är flera svenskar här, säger Berg.

Firar jul ihop

De umgås ofta, äter och fikar ihop. Troligen blir det gemensamt julfirande hemma hos Fredrik Stenman dit även Viktor Elm är bjuden. Stenman fungerar även som Marcus Bergs chaufför. Det där med körkort har inte hunnits med – och cykeln blev han av med redan efter två veckor.

– Det är helt normalt, tydligen. Man går till centralstationen och tar en ny, typ. Har läst någonstans att Groningen är cykelstaden nummer ett i Europa. Varenda en har en cykel här.

Utom Marcus Berg.

För han är för lat...

– Det räcker med träningen varje dag. Det tar nästan en halvtimme att cykla till arenan och jag har ju Stenman som granne.

För hur länge till? Det avgör Ajax.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM