Andreas Johansson en match från drömmen

FOTBOLL

”En chans vi inte ska missa”

Han fick inte vara med i EM.

Nu är Andreas Johansson bara en match från en minst lika stor fotbollsfest.

– Champions League är det som alla drömmer om, säger han till sportbladet.se.

Foto: Andreas Johansson.

Kvalmotståndaren blev en överraskning och på samma gång en god möjlighet att göra något som är få skandinaviska klubbar förunnat. I Sverige har vi inte haft ett lag där sedan år 2000. Andreas Johansson själv försökte två gånger med Djurgården utan att lyckas. Nu är han och Aalborg nära Champions League. Efter 2–0 hemma mot litauiska Kaunas är läget lysande.

– Vi trodde att vi skulle få möta Glasgow Rangers, men Kaunas skrällde där. Vi gjorde en bra match hemma och det är klart att det är ett bra läge för oss nu. Men Kaunas är ett mycket bättre lag nu än när jag mötte de med Djurgården, säger han.

Mötte Juventus

Det var säsongen 2004/2005 då blåränderna via 0–0 hemma och 2–0 borta tog sig till ett avgörande mot Juventus som blev för svåra. Den här gången står dock inga Juventus i vägen. Ett kryss, eller till och med en 1–0-förlust nere i Litauen, räcker för att ta Aalborg till Champions League.

– De kommer att spela helt annorlunda än de gjorde senast. Då var de väldigt defensiva. Nu måste de göra mål och vi måste se till att vara täta i försvarsspelet. Kan vi dessutom göra ett mål så måste de göra fyra så det här är en chans vi ska ta.

Missade EM

Andreas Johansson hade hoppats på att få uppleva fotbollsfesten i Schweiz/Österrike i sommar efter en bra säsong i Danmark som slutade med att han blev dansk mästare med Aalborg, men så blev det inte. Nu kan han få uppleva en annan fotbollsfest som knappast står EM efter i prestige och storstjärnor.

– Jag var ju där med AIK 1999 och även om jag inte fick spela så mycket så var det ju otroligt häftigt. Sådana storlag skulle vara kul att få möta igen. Alla drömmer ju om Champions League och det skulle betyda mycket för klubben ekonomiskt, men givetvis är det framförallt en utmaning och väldigt viktigt rent sportsligt. Nu har vi en chans som vi inte ska missa.

ARTIKELN HANDLAR OM