Allsvenskan i fotboll

Grattis, Kalmar!

Av: 

Daniel Sjöberg

FOTBOLL

Sportbladet.se:s Daniel Sjöberg rapporterar direkt

Foto: Henrik Rydström fick lyfta Lennart Johanssons pokal efter 2-2 mot Halmstad och säkrat guld för Kalmar.

Nu ska allsvenskan äntligen avgöras. Om den nu inte redan är avgjord. De flesta hävdar ju det, men det ska ju göras också. Och det handlar ju inte bara om SM-guldet. Även om vi lägger störst fokus på just det här så kommer jag att ge er rapporter från bottenstriden också. Rent ekonomiskt är ju faktiskt kampen mellan Ljungskile och GIF Sundsvall ännu viktigare än den mellan Kalmar FF och Elfsborg.

Slut. Kalmar FF är svenska mästare i fotboll och det är helt rättvist. De visar i dag mot Halmstad vilken otrolig moral de har i laget. Trots att saken egentligen är klar så kämpar de sig tillbaka och ordnar en kvittering till 2–2. Det är imponerande. I dagens match har de det stundtals jobbigt med alla skador, men ändå skapar de chanser och det ska vi komma ihåg att laget slutar på 70 gjorda mål i allsvenskan. Elfsborg var aldrig riktigt nära, men har givetvis gjort en oerhört bra säsong. Skadorna på Anders Svensson och Stefan Ishizaki kan ha varit tungan på vågen. Nu ska vi skriva lite texter. Tack för att ni följde med i rapporteringen och grattis till alla KFF-supportrar.

92. Nu är det slut. Kalmar FF är svenska mästare och sportbladet.se gratulerar.

91. Två minuters övertid i Halmstad.

91. Förövrigt har Malmö FF gjort 6–0 på GIF Sundsvall som lämnar allsvenskan med en rejäl smäll som det kan ta ett tag att återhämta sig ifrån.

90. Ja, det stämmer. Det är minut 90 i Halmstad och Kalmar-bänken dansar.

94. Det är slut i Gävle. Elfsborg vinner med 2–1, men det spelar ingen rolll. Elfsborg blir tvåa i allsvenskan.

91. Patrik Ingelsten skjuter 2–2 och Kalmar-spelarna dansar. Spelaren som Halmstad inte ville ha gör sitt 19:e mål för i år och han vinner skytteligan och Kalmar vinner SM-guld. Janne Andersson var strax innan framme och gratulerade en leende Nanne Bergstrand.

90. Det börjar sprida sig en dimma över Örjans Vall och den kommer från bengalerna som KFF-klacken bränner av. Samtidigt gör Hasse Berggren precis det han lovat att han skulle göra, nämligen mål och det är 2–1 till Elfsborg som gav upp för ungefär 20 minuter sedan.

87. Nu sitter man liksom i ett sorts vakuum och bara väntar på att det ska ta slut. Måste ge lite beröm till Gefle som inte viker ned sig tror att laget inte har något att spela för och hade de haft lite bättre skärpa hade de gjort minst ett mål. Elfsborg vinner rättvist, men det räcker liksom inte och det var väl ingen som trodde det heller. Tur ändå kanske för Kalmar att de hade de där målen att gå på för laget ser slitet ut ut nu. Å andra sidan. Om det hade behövts så kanske KFF hade kunnat göra det här. Kom ihåg att de har haft två i virket.

83. Sundsvall viker ned sig totalt. Jimmy Touma har precis gjort 5–0 för sitt Malmö FF.

82. Nu sticker jag ut hakan. Guldet är klart. Någon som sätter emot?

79. Yannick Bapupa och Andreas Augustsson är irriterade på varandra. Det sedan Augustsson satt en armbåge i huvudet på Thomas Hedlund som börjar blöda. Det är inga vackra ord som sägs mellan de där båda herrarna när de går och viskar till varandra, men ingen kör en Zidane i alla fall. Apropå Hedlund så lägger han ju också av i och med den här matchen. Två tunga tapp för Gefle.

77. Nej, Elfsborgs spelare tror inte på det här och sanningen är ju den att de senaste tio minuterna har Gefle haft de bästa chanserna. Apropå det så värmer Abbas Hassan upp. Reservmålvakten ska få komma in sista minuterna tycks det som. På Strömvallen tackas Mathias Woxlin av när han byts ut. Han lägger skorna på hyllan och får stående ovationer. Skönt säkert för veteranen att han fick vara med och rädda Gefle kvar i högsta serien ännu en gång. I förra omgången säkrade ju Gefle kontraktet.

76. Halmstad är oerhört nära 3–1 samtidigt som Amadou Jawo kommer helt fri, men Wiland räddar igen. Det händer saker på båda arenorna nu och risken är stor att jag är skelögd lite senare i kväll.

75. Gefle är nära en reducering, men Johan Wiland räddar oerhört snyggt. Elfsborg kommer att sakna målvakten nästa år.

73. Dramatiskt? Nja, inte direkt. Hade vi haft det som i Italien så hade det varit det, men det finns inget som tyder på att Gefle ska rasa ihop och att Elfsborg ska göra sex mål till vilket är vad som behövs om det ska bli guld.

71. Andreas Johansson tar ner bollen på bröstet och klipper till på halvvolley och bollen går i en sådan där skön båge över Petter Wastå i KFF-målet. Magnus Haglund ropar ut order till sina spelare. Eller order. Snarare besked. ”Halmstad leder, kom igen nu” ropar han.

70. Ett drömmål i Halmstad. 2–1 till hemmalaget genom Andreas Johansson.

68. Tänk om det här hade varit som i Italien. Då hade ett Halmstadsmål betytt omspel, där betyder inte målskillnad någonting. Jag vet inte vad jag ska tänka om det egentligen. Vad tycker ni? Är det något vi borde ha här också? Man skulle ju kunna argumentera att det gör ett lag mindre benäget att göra mål, men en bra målskillnad kan man ju få genom att släppa in lite mål också. Visst hade det varit lite kittlande med ett avgörande mellan KFF och Elfsborg.

66. 62 i Halmstad och Anselmo är nära att göra 2–1 för hemmalaget, men han hinner inte riktigt ända fram.

62. Ursäkta tystnaden, men på en sådan här redaktion kan man sällan njuta av bara en sak. Vi har så smått börjat förebereda för det där SM-guldet. Apropå SM-guld så meddelades det precis på Strömvallen att Halmstad kvitterat mot Kalmar FF, men det blev inget stort jubel från de tillresta Elfsborgs-fansen. Kanske har de insett att det är kört. Elfsborgs offensiva tryck har avtagit något.

56. Vi ska komma ihåg, samtidigt som Elfsborg nu skapar flera chanser och jagar 3–0, så måste Halmstad göra 2–1 för att Elfsborg ska ha en chans. Tar KFF poäng spelar det ingen roll hur många mål Elfsborg gör, men det kan Boråsgänget inte bry sig om. De måste bara fortsätta satsa vidare och hoppas.

55. Vem som gjorde målet för Elfsborg? Johan Karlsson såklart. Killen har ju blivit värsta skyttekungen så här i säsongens elfte timme. Om Magnus Haglund hade gett Karlsson den här rollen lite tidigare så kanske... Äh, vi glömmer det.

54. 2–0 till Elfsborg och samtidigt kvitterar Emir Kujovic för HBK. Jag kanske snackade för tidigt. Ska vi få lite spänning i alla fall.

51. Lasse Johansson är nära. Han träffar stolpen. Andra stolpträffen för KFF som nog avgör det här snart. Definitivt alltså. På tal om avgjort så har Ola Toivonen gjort 4–0 till Malmö FF och det känns som om GIF Sundsvall borde skämmas som de viker ned sig i årets viktigaste match.

50. – Enormt viktigt att vi inte backar tillbaka, säger Nanne Bergstrand till Canal Plus.

Han säger det med ett stort leende. Nanne vet att det är nära nu. Han meddelar också att Viktor Elm drabbats av en lättare hjärnskakning.

48. Det kommer att dröja ett tag innan det startar om i Halmstad eftersom den matchen nu alltså ligger sex minuter efter, men nu är spelarna i alla fall på väg in på planen.

46. Andra halvlek i Gefle har börjat.

Halvtid. Kalmar FF är ett sargat lag. Målskytten Daniel Sobralense gick ut med vad som såg ut som en trasig baksida efter 34 minuter och fyra minuter senare var det dags för Viktor Elm att kliva av och i halvtid ska alltså stackars Patrik Ingelsten få ännu en spruta för att hålla ihop. Hade Elfsborg gjort 2–0 och kanske 3–0 hade jag inte tagit det för helt osannolikt att Boråsgänget hade kunnat ställa in den förväntade KFF-festen för visst kan HBK vända det här mot ett trasigt Kalmar som då hade känt flåset i nacken. Nu tror jag att KFF-spelarna känner sig rätt lugna trots allt. De kommer att kriga på ett sätt som påminner om det "tråkiga Kalmar" som bortaklacken sjunger så skadeglatt om. Samtidigt är det svårt att se att Elfsborg kommer klara av att göra så många fler mål mot ett Gefle som inte tänker vika ned sig. Förövrigt är jag skyldig er ett mål i bottenstriden. Örebro leder med 3–0 mot Ljungskile, men eftersom Sundsvall ligger under med samma siffror mot Malmö så spelar det liksom ingen roll.

Vill ni ha de andra resultaten också? Här får ni dem. I halvtid alltså:

Djurgården - Trelleborg 1–1

Malmö FF - GIF Sundsvall 3–0

IFK Norrköping - Hammarby 2–2

Gais - AIK 0–2

Gefle - IF Elfsborg 0–1

Örebro SK - Ljungskile SK 3–0

Helsingborgs IF - IFK Göteborg 1–1

Halmstads BK - Kalmar FF 0–1

45. Viktor Elms skada drog ut på tiden och det blev sex minuters stopptid i Halmstad. Nu är det dock paus där också och då kan vi konstatera att allting är precis som när det började, förutom att både Kalmar FF och Elfsborg har gjort varsitt mål. Därmed är det fortfarande tre poängs försprång och åtta mål till fördel för Kalmar FF och om en Elfsborgsskräll kändes osannolik inför matcherna så känns den än mer osannolik nu.

– Jag tycker att vi måste variera oss mer, säger Lasse Nilsson till Canal Plus och konstaterar att Elfsborg måste göra sju, åtta mål.

Samtidigt måste Elfsborg ha hjälp av Halmstad.

– Vi tänker mer på att vi ska spela 45 minuter och bara gnugga på, säger Henrik Rydström till Canal Plus på frågan om hur det känns 45 minuter från SM-guldet.

45. Paus i Gefle. 1–0 till Elfsborg.

44. Abioula Dauda sticker i djupled och är oerhört nära att göra 2–0, men den lilla vrickningen med utsidan tar i insidan av stolpen och HBK kan rensa undan. Elfsborg har det lite jobbigare mot Gefle som jagar en kvittering.

42. Inga besked ännu om hur det är ställt med Viktor Elm, men han är utbytt och risken finns att han har drabbats av en ganska kraftig hjärnskakning. I sådana fall är risken stor att han får ta det lugnt på guldfesten i kväll, konstaterar doktor Pelle Blohm och det får man väl hålla med om. Tråkigt och orättvist känns det. In kom förövrigt Lasse Johansson.

40. Han har lovat mål och nu var Hasse Berggren nära för Gefle, men nicken gick över.

37. Nu bärs Viktor Elm ut. Jag såg inte exakt vad som hände, men det var en duell i Halmstads straffområd och Elm blev liggande. Ett tag såg det riktigt illa ut, men till slut reste sig Viktor upp. Frågan är dock om han kommer tillbaka i spel. Han såg rejält skakig ut och fick bäras ut på bår.

34. Det var en slump som nästan ser ut som en tanke i dag. Jag sprang ihop med BP:s förre tränare Claes Eriksson nere strax utanför Ica Globen. BP som nu kan börja förbereda sig för ett kval mot Ljungskile och Brommapojkarna har nog inget emot om LSK åker på en rejäl förlust strax innan det är dags för kval.

33. Synd för Giffarna för här fanns ett bra läge. Inte minst eftersom Etchu Tabe nu blivit utvisad i och Örebro därefter direkt gjort 2–0 genom Sebastian Henriksson. Men det är av akademisk betydelse nu.

31. Ola Toivonen spelar för ett proffskontrakt med PSV Eindhoven eller något sådant. Han har i alla fall gjort 2–0 mot GIF Sundsvall och därmed undrar jag om inte bottenstriden är avgjord. Det känns rätt osannolikt att Giffarna ska göra tre mål mot Malmö FF, de är ju inte Gefle liksom. Och då spelar det ingen roll om ÖSK vinner mot Ljungskile. Och nu gjorde Edward Ofere sitt andra och 3–0 mot Sundsvall och därmed säger jag, hej då till Giffarna.

30. Elfsborg skulle behöva göra minst ett mål till innan halvtid för att om möjligt knäcka Gefles vilja för viker laget ner sig så kan det bli en rolig andra halvlek trots allt.

29. Är det för tyst? Tja, det kan bero på att det inte händer så mycket. Elfsborg försöker, Kalmar FF bevakar.

24. När vi nu har spelat ungefär halva första halvlek i allsvenskan så har ingenting hänt i toppstriden eller i bottenstriden. För precis när det här skrivs så gör nämligen Edward Ofere 1–0 för Malmö FF samtidigt som Ljungskile ligger under med samma siffror borta mot Örebro. Och i toppstriden, som allt mindre ser ut att bli en strid, så leder ju både Kalmar FF och Elfsborg med 1–0.

21. Se där. Så ska en lagkapten agera. 1–0 till Elfsborg och det är Martin Andersson som slår in den retur som Mattias Hugosson lämnar efter Lasse Nilssons avslut.

18. Läge för Halmstad. Ett riktigt bra frisparksläge och Anselmo skjuter den helt okej, men Wastå räddar rätt enkelt och ganska snyggt till hörna. Det känns som om brassen är Elfsborgs bästa chans till ett guld, men det känns alltmer osannolikt för varje sekund som går.

16. Lagen om alltings jävlighet gjorde sig påmind i samband med Kalmar FF:s mål. Precis när brassen gjorde 1–0 så hängde sig min dator.

15. Det ser bistert ut på Elfsborgsbänken. De har antagligen fått rapporter om att Kalmar FF har gjort 1–0 och dessutom kan jag strö salt i såren genom att konstatera att det är Kalmar FF som pressar och går för 2–0.

13. 1–0 till Kalmar FF genom Daniel Sobralense, jag har inte tid att skriva ut hela hans namn.


12. Fredrik Berglund är nära igen och den här gången borde han ha gjort mål. Särskilt om Elfsborg nu ska ta igen alla de där målen så behöver de ta vara på varje chans. Ju tidigare de får ett mål desto tidigare kan de ju dessutom sätta lite press på Kalmar FF.

10. För den som tror att det kan ha någon som helst betydelse så ligger Elfsborgs match undefär 15 sekunder före Kalmars. Samtidigt som jag noterar det kliver Halmstad fram och skapar en hörna, men av den blir det inget. I Gefle är det bara Elfsborg vars dominans är fullständig.

8. Fredrik Berglund nästan igenom på ett dåligt hemåtspel av Daniel Bernhardsson, men Mattias Hugosson reder ut situationen.

6. Daniel Mobaeck håller sig framme, men skottet går till hörna.

4. Kalmar FF har börjat piggt och det är uppenbart att laget inte tänker gå för ett kryss, som ju räcker för att säkra guldet. KFF vill vinna matchen och har redan haft ett par halvlägen.

3. Det tog en minut innan Eric Bassombeng gjorde mål för Örebro mot Ljungskile och nu är det ett bra läge för GIF Sundsvall i bottenstriden, men de måste fortfarande vinna borta mot Malmö FF.

2. Ni får ha lite tålamod med mig i dag. Jag håller koll på fyra tv-apparater samtidigt varav en sitter bakom mig.

1. Då är vi igång.

14.55. En på 18 000. Det är Elfsborgs chans att stjäla det där SM-guldet från Kalmar FF. Fråga mig inte hur man räknar ut det där, jag hade tvåa i matte, men tydligen är det så. Åtminstone har spelbolagen räknat ut det, precis som Sportbladet rapporterar om i dag.

14.52. Egentligen ska man inte tycka synd om en spelare som på ett halvår gått från division 1 till allsvenskt guld, men visst kan man känna lite för Emin Nouri som inte kommer att få någon guldmedalj i dag om KFF gör det de ska och vinner det där guldet som räknades in för länge sedan. Cesar Santin kommer dock få ett guld och det är han väl värd.

14.49. Tommy Jönsson, Halmstads-veteranen, säger att HBK går för seger och det måste han ju säga. Men jag tror nog gärna att Halmstad ställer till det för KFF. Om inte annat så för att kunna säga att de ju faktiskt besegrade svenska mästarna. Men springer bortalaget ifrån med ett par mål är det nog risk att Halmstad lägger ner. De har ju faktiskt inget annat än placeringar att spela för.

14.45. Över 50 bussar från Kalmar-trakten sägs ha kommit till Halmstad. Det betyder runt 5 000 KFF:are på plats och det är i sådana fall bara ett tusen mindre än det snitt som de blivande (?) svenska mästarna har hemma på Fredriksskans. Det slutar nämligen på 6 102. Behövs det en ny arena i Kalmar? Svara inte, det där var en retorisk fråga.

14.38 Elfsborg har lovat en galen offensiv i vissa rapporter. Hur det blir med den saken återstår att se. Startelvan ser i alla fall rätt normal ut till en början och det är svårt att tänka sig något annat än att det blir en kontrollerad offensiv. Gefle är skickliga på att kontra och går Elfsborg huvudlöst framåt så är risken stor att det lilla hoppet om en skräll spricker med ett Gefle-mål. Särskilt med tanke på att Hasse Berggren spelar i hemmalaget och han har en (o)vana att göra mål mot just Elfsborg.

Här är Elfsborgs startelva: Johan Wiland - Martin Andersson, Teddy Lucic, Andreas Augustsson, Mathias Florén - Johan Karlsson, Helgi Danielsson, Daniel Mobaeck, Emir Bajrami - Fredrik Berglund, Lars Nilsson.

14.30 Som Sportbladet tidigare rapporterat så kommer Patrik Ingelsten till spel från start för Kalmar FF borta mot Halmstad. Skyttekungen har problem med en fotledsskada, men han biter ihop. Det här vill han inte missa. En som inte klarar av att spela från start däremot är David Elm. Han får starta på bänken helt enkelt. Notera också att Patrik Rosengren, "Bagarn", är tillbaka i startelvan när det nu ska avgöras. Han ersätter avstängde Marcus Lindberg.

Här har ni Kalmar FF:s lag: Petter Wastå - Arthur Sorin, Joachim Lantz, Patrik Rosengren, Emin Nouri - Daniel Lopes Silva Sobralense, Henrik Rydström, Viktor Elm, Rasmus Elm - Patrik Ingelsten, Abiolua Dauda

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Kalmar FF

Malmö FF

IF Elfsborg

GIF Sundsvall

Örebro SK

Gefle IF