Vinnaren

FOTBOLL

Nytt spelsystem gynnar offensive Källström: ”Något att plocka fram”

GÖTEBORG. Kim Källström är den stora vinnaren när landslaget provar nytt spelsystem.

Ett spelsystem som ska göra skillnaden mellan fiasko och succé i VM i Sydafrika 2010.

– Vi har gått bra i kvalen, men gått på pumpen när vi mött lag som Tyskland, Spanien och Ryssland i mästerskapen, säger Olof Mellberg.

Foto: gynnas? Källström kan få mer speltid.

5-3-2 i försvar.

3-5-2 i anfall.

Så kan det nya spelsystemet som ska testas i träningslandskampen mot Frankrike på onsdag beskrivas i siffror.

Visionen är att Blågult ska kunna hävda sig bättre mot motståndare av yppersta världsklass och därmed gå längre i mästerskapen, närmast VM i Sydafrika 2010.

”Något att plocka fram”

– Tanken är att vi ska ha något att plocka fram när vi möter riktigt tufft motstånd. Det är där vi fått det jobbigt i mästerskapen när vi gått långt. Vi har gått bra i kvalen, men gått på pumpen när vi som nu mötte Ryssland eller Spanien i EM eller Tyskland i VM. Det är framför allt mot de motstånden vi vill förändra något, säger mittbacken Olof Mellberg.

Ser du några faror?

– Det är skönt om det sitter ganska fort för annars kan det sprida sig en osäkerhet snabbt. Men det verkar som att förbundskaptenerna tänkt på det här ganska mycket. De har haft lång tid att planera och Roland är ganska bekant med det här sättet att spela. De har väldigt tydliga idéer om hur det ska gå till. Det verkar viktigt, menar Mellberg.

”Vi vill spara kraft”

Mer konkret ska spelsystemet få till följd att forwards samt de tre centrala mittfältarna kan lägga mer kraft på offensiven och mindre kraft på defensiva löpningar.

– Vi vill spara kraft för både forwards och mittfältare i försvarsarbetet, säger Lars Lagerbäck som ser tidsaspekten som det största och egentligen enda problemet. Ett landslag har förhållandevis få tillfällen på sig att nöta in ett nytt spelsystem.

Med tre centrala mittfältare skräddarsys plötsligt en roll för omdiskuterade Kim Källström som offensiv spets framför till exempel Anders Svensson och Sebastian Larsson.

– Det är fullt möjligt, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Landslagsveteranen Henrik Larsson hyllar nytänkandet.

– Det sättet vi spelat på tidigare har inneburit att forwards tvingats ta ett extremt ansvar defensivt. På så sätt har man kanske inte haft kraften när man ska framåt. Anledningen till att förbundskaptenerna börjat fundera i de här banorna är för att vi ska få fram mer folk och framför allt fräschare forwards i offensiven. Det känns jättespännande, säger Henke.

Troligt lag

Målvakt:

Andreas Isaksson

Vänsterkant:

Oscar Wendt/ Christian Wilhelmsson

Innerbackar:

Petter Hansson

Daniel Majstorovic

Olof Mellberg

Högerkanten:

Fredrik Stoor/ Mikael Nilsson

Innermittfält:

Anders Svensson

Kim Källström

Sebastian Larsson

Anfallare:

Henrik Larsson

Zlatan Ibrahimovic

ARTIKELN HANDLAR OM