Hanssons krav för att ställa upp

FOTBOLL

Ersätter skadade Nordfeldt – kan tvingas lämna: Händer något sticker jag

Foto: In i hetluften Pär Hansson fick speltid under januariturnén i Thailand. På grund av avstängningar och skador kastas Hansson nu in i VM-kvalet mot ­Färöarna. Men han kan tvingas lämna samlingen. Anledningen: hans fru är höggravid.

När det är målvaktskris i landslaget flyger Pär Hansson till Stockholm och lämnar sin höggravida flickvän i Helsingborg.

Men Hansson lovar inte att han ställer upp på tisdag.

– Händer det något sticker jag hem, säger Pär Hansson som blixtinkallades när nödlösningen Kristoffer Nordfeldt skadade sig.

Foto: Kristoffer Nordfeldt skadades på träningen och missar VM-kvalmatchen i morgon.

Pär Hansson, 26, tackade inledningsvis nej till matcherna mot såväl Österrike som Färöarna då han ska bli pappa i dagarna.

Efter ett antal olägligt tajmade händelser tvingades Helsingborgs målvakt tänka om.

Först åkte Andreas Isakssons på en osannolik avstängning, sedan blev reservmålvakten Kristoffer Nordfeldt meniskskadad på söndagens träning. Erik Hamrén hade då bara en tillgänglig målvakt kvar i truppen: orutinerade doldisen David Mitov Nilsson, 22.

Höggravid fru

Erik Hamrén fick under förmiddagen svara på frågor om han skulle kalla in en ersättare.

– Jag ska säkert det. Men jag måste få kolla vilka som är tillgängliga innan jag säger något, sa han till Sportbladet och lovade att kolla upp läget med Pär Hansson:

– Hans hustru är höggravid. Det var väl på gång då men jag har inte hört något mer. Jag måste kolla med honom och kolla med några andra också vad det finns för alternativ.

”Lättare att åka hem”

Förbundskaptenen fick grönt ljus och blixtinkallade Pär Hansson samt Rosenborgs Daniel Örlund, 32. Två målvakter som känt på hetluften i landslaget tidigare. Båda ansluter till dagens träning.

Till förbundets hemsida förklarade Hansson varför han nu kan tänka sig att ställa upp för landslaget.

– Ja, förutsättningarna ser lite annorlunda ut nu. Inte minst med anledning av att vi faktiskt kommer att befinna oss i Sverige under de återstående dagarna av samlingen. Det gör det i så fall lättare för mig att snabbt åka hem.

Till Helsingsborgs Dagblad berättar Hansson att medverkan vid förlossningen prioriteras framför spel mot Färöarna.

– Händer det något så sticker jag hem, säger han.

Här är Blågults nödlösningar

Målvakt

Pär Hansson

Helsingborg

Tredjeval

Andreas Isaksson är ohotad etta i Sverige. Hans gula kort mot Österrike förde med sig avstängning. Den tänkta ersättaren Johan Wiland har en spricka i axeln och Kristoffer Nordfeldt skadade i går knäet. Lösningen ser ut att bli Hansson, som först tackade nej eftersom han snart ska bli pappa, men nu ansluter till landslaget.

Vänsterback

Oscar Wendt

Borussia Mönchengladbach

Andra-/tredjeval

Behrang Safari är skadad och Martin Olsson sliter för att ta sig tillbaka i matchform. I normalfall prioriteras båda före Wendt, men möjligen har Bundesligaproffset tagit sig för Olsson också om båda är friska.

Wendt är för övrigt inte garanterad att kunna starta. Han blir pappa i dagarna och kan därför lämna truppen.

Anfallare

Ola Toivonen

PSV Eindhoven

Andra-/tredjeval

Det naturliga förstavalet Johan Elmander är avstängd. Mot Irland startade löpstarke Tobias Hysén före Toivonen, men möjligen hade Olas kreativa och irrationella sida gett honom chansen mot Färöarna även om Hysén inte hade varit knäskadad.

ARTIKELN HANDLAR OM