”Kan inte få obegränsad tillgång till Lotta Schelin”

FOTBOLL

Sundhage och damlandslaget ändrar mediarutiner

Foto: Schelin och Sundhage.

VÄXJÖ. Damlandslaget ändrar sina mediarutiner.

Enligt förbundskapten Pia Sundhage efter önskemål från spelarna själva.

– Man kan inte få obegränsad tillgång till Lotta Schelin... Jag ser det här som en fantastisk chans men det handlar om att de ska orka med prestationen, säger Pia Sundhage.

Intresset för damlandslaget är inför EM på hemmaplan rekordstort vilket ställer krav på spelare och ledare.

Möjligheten är något damfotbollen strävat efter och många drömt om och det handlar nu för landslagsledningen att balansera energin rätt. Framförallt för lagets stora stjärnor med Lotta Schelin i spetsen.

– Om det blir för mycket snack med media kommer inte Lotta att göra den prestation hon ska, säger förbundskapten Pia Sundhage.

”Då blev det mycket”

Landslaget har tidigare haft mixad zon i samband med träningarna. Ofta har alla spelare varit tillgängliga vid önskemål.

Inför landskampen mot Island i morgon har landslagsledningen beslutat att ha presskonferenser med två spelare torsdag respektive fredag.

Detta kan dock ändras igen under våren närmare EM.

Ambitionen och målet är att det ska vara öppet och tillgängligt.

– Under Algarve (Cup)  blev det mycket, vi har diskuterat det med spelarna. Så denna gången ändrade vi, säger Pia Sundhage.

Var det spelarna själv som önskade en ändring?

– Ja, det var det.

”Några goa rubriker”

Spelare som Lotta Schelin?

– Det kan vara flera. Jag pratade med några av spelarna som är i ropet. De vill gärna ställa upp och göra ett gott intryck så folk förstår att damfotboll är bra och viktigt, så det tar en lång tid innan de uttrycker det här, men samtidigt står jag och tjatar om att det är prestation som gäller och får de då inte sin vila... Jag förstår det. Vi är noga med att lyssna på dom, säger Pia Sundhage.

Bevakningen av landslaget var uppe på ett möte med spelarna under torsdagen.

– Vi pratade om det i går. Då jag har uttryckt mig har det blivit några goa rubriker och jag tryckte på att det här måste vi klara av. Det är skillnad på analys och coachning, allt som sägs följs upp med kommentar, säger Pia Sundhage och påpekar:

– Jag är oerhört glad över all den här uppmärksamheten, jag har aldrig varit med om något liknande. Och att det finns intresse tror jag bara gagnar oss väl.

ARTIKELN HANDLAR OM