”Jag ser inget slut på min tid i landslaget”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

”Chippen” i stor intervju intervju om flytten till LA, framtiden och att gå från 30 till 2 miljoner i årslön: Men det finns andra möjligheter här

1 av 14 | Foto: Mjällby 1997-1999 Chippen debuterade för Mjällby 1997. Totalt blev det 52 matcher och elva mål i klubben.

Christian Wilhelmsson, 32, erkänner att han kände en osäkerhet över den fortsatta karriären. Då föll alla bitar på plats.

I går fick han tröja nummer 9 hos amerikanska mästarna, LA Galaxy.

– Det är min favorittröja.

Nu siktar Chippen på många ytterligare landslagsår – tillsammans med kompisen Zlatan.

– Just nu ser jag inget slut... Zlatan och jag gjorde debut samtidigt, så då kan vi sluta samtidigt, säger Christian Wilhelmsson till Sportbladet.

Foto: Christian Wilhelmsson har åter packat väskan för nya äventyr – den här gången blir Los Angeles hans nya hem.

Landslaget har samlats i Helsingborg inför kvällens landskamp mot Kina och tisdagens VM-kvalpremiär mot Kazakstan i Malmö.

Många ur det gamla vanliga gänget är där, men två saknas: den seriöse vinnarskallen Olof Mellberg och den impulsive glädjespridaren Christian Wilhelmsson.

Mellberg tackade för sig i Blågult och valde Villareal i spanska andradivisionen som ny klubbadress.

Chippen... han väntade. Och väntade.

– För tio dagar, två veckor sedan så var det lite oroligt. Man undrade vad det skulle bli. Även om det fanns alternativ så funderade vi ju, säger han.

Får favorittröjan

I går blev det definitivt klart. Alla papper skrevs under och LA Galaxy och tränaren Bruce Arena visar symboliskt vilken tro de har på svensken när han gavs tröja nummer nio – Chippens favorittröja.

– Galaxy känns helrätt. Det känns väldigt, väldigt bra, säger han över telefon från andra sidan jordklotet och det riktigt hörs hur han verkligen menar det.

En realitet är dock att han tvingas gå från megalönen på cirka 30 miljoner kronor netto årligen i saudiska Al-Hilal till två miljoner kronor i Los Angeles.

– Det är klart att det blir skillnad, men det finns andra möjligheter via sponsring och marketing av olika saker. Det finns att göra som förbättrar ekonomin. När jag vägde plus mot minus i det här alternativet så kändes det väldigt bra ändå.

Spelat med reservlaget

Han har hunnit med tre träningspass och en match med reservlaget hos amerikanska mästarna där de givna stjärnorna är David Beckham, Landon Donovan och Robbie Keane.

Har du hunnit hälsa på Beckham?

– Ja. Det är det första man gör som ny, går runt och hälsar på alla. Beckham och jag har spelat mot varandra tidigare, även Robbie Keane och jag. Vi har snackat kort, men det tar ju lite tid innan man hittar sin plats i laget. Dessutom har det varit lite splittrade träningar. De har förberett sig för match, jag har tränat på andra halvan.

Vad sätter du upp för målsättning nu?

– Jag vill ta en plats, få ut det jag har i mig och verkligen bidra med något i laget.

Galaxy ligger på kvalplats, men har bara en poäng upp till en säkrad plats i MLS-slutspelet.

– Det hade varit häftigt att ta sig till slutspelet och sedan cupfinalen. En ny upplevelse, säger Chippen.

Hur påverkar det här klubbytet längden på din karriär?

– Bara positivt tror jag. Mina ben känns väldigt pigga. Bättre än på väldigt länge. Även om EM inte gick så bra för landslaget så kändes det bra för mig. Just nu ser jag inget slut…hahaha.

Över VM 2014, om Sverige tar sig dit?

– Ja, absolut. Jag vill fortsätta att kämpa om en plats i landslaget. VM i Brasilien hade varit optimalt att få vara med om.

Så du kör längre i landslaget än Zlatan…?

– Haha, vi får se hur det går med det. Vi gjorde debut samtidigt så då kan vi sluta samtidigt också.

Ni är ju bra kompisar. Bollar du klubbyten med Zlatan?

– Ja, det är klart att vi gör. Vi snackar ju med varandra. Han kommer med sina råd och jag med mina idéer…

– Det är många man snackar med. Men i slutändan är det jag själv och familjen som avgör vad som är rätt.

Med i LA finns hustrun Oksana och dottern Naomi, 14, månader.

Väntar tillökning

Via Twitter har det gått inte gått att ta miste hur nöjd Oksana tycks vara över flytten.

Med tanke på Oksanas tidigare modell- och artistkarriär måste Los Angeles vara optimalt även för henne?

– Jo, det finns massor med möjligheter för henne, men det får nog komma lite senare. Just nu har hon fullt upp med vår lilla dotter och sedan har vi en till på gång. Det blir fullt upp.

– Barn nummer två kommer i januari-februari, säger Chippen.

Flytten till LA Galaxy innebär spel i liga nummer tio för svensken. Otroligt, medger han själv.

– Jag valde att läsa franska som tredjespråk i skolan för att jag ville spela i franska ligan i stället för den tyska, haha. Sedan tog det bara fart, från det ena stället till det andra.

Hur kunde det bli så?

– Jag har hela tiden varit öppen för allt, olika kulturer. Jag har aldrig stängt några dörrar, alltid lyssnat på olika erbjudanden. Det är jag väldigt glad för.

Har du någon kontakt med landslagskompisarna nu?

– Inte de senaste dagarna. Jag har haft fullt upp med att träna och spela match och köra bil i LA… Senare i veckan ska vi leta efter boende.

– Tidsskillnaden är rätt jobbig också. Jag ringer folk mitt i natten och jag blir uppringd mitt i natten. Det gäller att vänja sig vid det. Men det kan jag leva med, säger Chippen med ännu ett skratt.

Galaxys 3 största stjärnor

David Beckham, 37

Fotbollsikonen är inne på sitt sjätte år i Galaxy. På CV:et i övrigt står Manchester United, Real Madrid och Milan med sex Premier League-titlar, en spansk titel, seger i Champions League och 115 landskamper för England som höjdpunkter.

Robbie Keane, 32

Gör sitt andra år i LA. Klubblistan dessförinnan är lång och imponerande. Inter, Tottenham, Liverpool och Celtic sticker ut. Har gjort 120 landskamper och 53 mål för Irland och är uttage i truppen som inleder VM-kvalet i morgon mot Kazakstan i morgon.

Landon Donovan, 30

Omslagspojken för fotbollen i USA det senaste decenniet. Kom till Galaxy 2005 men har i perioder varit utlånad till både Bayern München och Everton. Har gjort 144 landskamper och 49 mål och blivit utsedd till USA:s bäste spelare fyra gånger.

Globetrottern Wilhelmssons alla klubbar

Mjällby 1997-2000 – 54 matcher/16 mål

En tonåring "Chippen" slog igenom i moderklubben Mjällby i division 1 södra. Med sin energiska spelstil blev han snabbt en publikfavorit.

Stabaek 2000-2003 84 matcher/25 mål

Utan att ha spelat i allsvenskan drog yttermittfältaren till Norge där succén fortsatte – "Chippen" ansågs vara en av ligans bästa spelare.

Anderlecht 2003-2006 90 matcher/13 mål

Även här gick det bra. Wilhelmsson blev en nyckelspelare, vann belgiska ligan två gånger och etablerade sig i det svenska landslaget.

Nantes 2006 13 matcher/0 mål

Här fick "Chippen" knappt någon speltid. Dessutom stängdes han av från landslagsspel efter "krogkvällen" med Zlatan och Mellberg.

Roma 2007 19 matcher/1 mål

Wilhelmsson lånades ut till Roma där han fick gott om förtroende under en halvsäsong. Men Roma ville ändå inte köpa loss honom.

Bolton 2007 8 matcher/0 mål

Nästa anhalt på lån. I England vantrivdes "Chippen" – han fick sällan spela och kändes sig dåligt behandlad av lagkompisarna.

Deportivo La Courona 2008 15 matcher/1 mål

Efter en lyckad start slutade även den här lånesejouren illa: klubbledning tyckte att svensken var för gammal för att köpas loss.

Al-Hilal 2008-12 61 matcher/19 mål

Den saudiska storklubben betalade 115 miljoner för svensken, som snabbt blev lagets stjärna. Årslönen var också fin, 40 miljoner netto.

Al-Ahly 2011 12 matcher/0 mål

Under en period i fjol lånades "Chippen" ut till Al-Ahly i Qatar. Något större avtryck under den här tiden satte han däremot inte.

Los Angeles Galaxy 2012

Nu är det officiellt: Wilhelmsson blir lagkompis med Beckham. Svensken har skrivit på ett sexmånaderskontrakt med option för tre år.

Publicerad: