”Dumt gå in och vända upp och ner på allt”

FOTBOLL

Mästarlagets nye tränare hyllar Janne Andersson: ”Oerhört värdefull”

Foto: Går in som tabelltvåa Jens Gustafsson debuterar som tränare i IFK Norrköping i dag. ”Peking” ligger två poäng efter Malmö FF vid den allsvenska omstarten.

För Jens Gustafsson handlar tränarjobbet mycket om att man ska lämna ifrån sig ett bra arv.

Så vad gör man när ens företrädare lämnat ifrån sig ett prickfritt?

– Det vore direkt dumdristigt att gå in och vända upp och ner på saker och ting, säger nye IFK Norrköpingsmanagern.

Jens Gustafsson är bara 37 år men har redan hunnit med att träna Halmstad i både superettan och allsvenskan, få sparken, hoppa in som tillfällig U21-förbundskapten, assistera Andreas Alm i AIK och nu senast – ta över mästarlaget IFK Norrköping.

Alla hans tidigare uppdrag, och tiden som spelare, har präglat honom till den person han är i dag, berättar han. Motgången han hade när han fick kicken i Halmstad har på sikt bara stärkt honom.

– Det är i de tuffa tiderna som vi visar våra innersta karaktärer och det är en tuff tid att inte vara önskvärd längre. Det var en motgång som gav mig oerhört mycket i utvecklingen av mig själv, säger han.

Så vem är skåningen som nu går från doldis-rollen i AIK till managerrollen i svenska mästarlaget..?

– Jag skulle vilja beskriva mig som en ödmjuk och positiv människa som är noga med att ta till vara på de medmänniskor som kommer runtikring min väg framåt, säger han.

”Väldigt inspirerande”

I Norrköping, som innan sommaruppehållet blev av med sin succétränare och numera förbundskaptenen Janne Andersson, väntar nu en helt ny utmaning som han tar sig an med stor ödmjukhet.

– Det är väldigt ovanligt att komma in på det här sättet. Dels att ha en före detta tränare som lämnar för ett uppdrag som alla kan slutas upp kring. Dels att han lämnar i ett så framgångsrikt och intressant skede. Men för mig är det väldigt inspirerande.

Det finns de som menar att du har ”allt att förlora”. Känner du någon sådan press?

– Det här handlar absolut inte om mig. Hade IFK Norrköping legat sist i allsvenskan och allt hade varit skit så hade det varit lätt att komma in och vara självisk och säga ”titta här vad jag har gjort”. Nu handlar det att se till att förvalta det förtroende som är uppbyggt av klubben.

Bygger inte för Europa

För mästarlaget, som inför den allsvenska omstarten ligger tvåa bakom MFF, väntar en spännande höst med både guldjakt och Champions League-kval.

Men för en klubb utan de stora ekonomiska musklerna kan det också bli krävande.

– Vi kommer inte att bygga en trupp som är anpassad efter den här matchningen, då skulle vi få bekymmer längre fram. Men nu får de som spelat till sig möjligheten chansen att mäta sig på den här nivån och det är en viktig del för nästa steg i klubbens utveckling att vi kan hantera utmaningen, säger Gustafsson.

Även om han ser en risk i att det tuffa matchandet skulle kunna påverka resultatet i allsvenskan negativt tror Gustafsson att Malmö FF:s fina Champions League-resor skulle kunna ge en boost även till hans lag.

– Jag tror att Malmö ska ses som en form av dörröppnare igen till att svenska lag faktiskt kan ta sig till Champions League. Det är klart att det säkert är någonting som finns i spelarnas huvud – att ’klarar Malmö det kan vi också klara det’.

Arbetslös för ett år sedan

Gustafsson har inte varit särskilt länge med laget men känner sig helt redo för det som väntar. Mycket tack vare Janne Andersson, menar han.

– Janne har varit oerhört värdefull för mig för att jag ska kunna ta mig an den här utmaningen. Utan honom hade jag aldrig varit så här långt fram i förberedelserna som vi är nu.

Han lämnade ditt nya jobb för förbundskaptensrollen. Är det en resa du vill göra?

– Jag är noga med att inte sätta upp den typen av mål. Det är tillfälligheter och tajmingar och annat som kommer styra var vi hamnar. För ett år sedan var jag arbetslös…

– Det man kan säga är att den resan Janne gjort är få förunnat. Mycket av det arbetet som vi tränare håller på med varje dag är för att lämna ifrån oss ett bra arv. Det finns ingen här i Norrköping som inte tycker att Janne lämnat ifrån sig ett bra arv.

”Kan aldrig nöja oss”

Gustafssons nyförvärv David Moberg Karlsson sa i en intervju med Fotbollskanalen att han tror att Jens har stor respekt för det klubben byggt upp och inte kommer att komma till Norrköping och domdera. Tränaren ler lite när han hör beskrivningen.

– Absolut så. Vid chefsbyten finns det en väldigt stark tendens till att allting ska förändras. Det blir sällan till det bättre. För mig handlar det om att vara ödmjuk och samtidigt vara medveten om att det var då och nu är nu. Men det vore direkt dumdristigt att gå in och vända upp och ner på saker och ting.

– Men en ständig utveckling är den viktigaste delen för att IFK Norrköping kommer att fungera i framtiden. Vi kan aldrig nöja oss med det som varit.