Damlandslaget i fotboll

”Herrarna kan också välja en damtränare”

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Landslagschefen efter utnämningen: Man tränar båda nu

Det blir Peter Gerhardsson och inte förhandsfavoriten Martin Sjögren som tar över damlandslaget efter Pia Sundhage.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors ser dock ingen problematik med att välja en tränare från herrsidan.

– Det är fotboll vi talar om, säger Domanski Lyfors.

Svensk damfotbolls största ikon Pia Sundhage slutar efter EM i sommar. Efterträdaren hämtas nu från herrfotbollen i Häckens Peter Gerhardsson.

– Jag hade förmånen att få jobba en del med Peter när jag själv var assisterande 1996 vid OS i Atlanta och så bevakade han (motståndarlagen) för mig när jag var förbundskapten under EM 1997. Sedan har vi träffats på under åren och han har en fantastiskt gedigen erfarenhet både från herr- och damsidan. Han kommer klara det utmärkt, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

”Han blev vårt förstaval”

Domanski Lyfors hyllar samtidigt Linköpings guldtränare Martin Sjögren, som många tippade skulle få jobbet, men säger att Gerhardsson var förbundets förstaval.

– Vi valde ju Peter och Peter motsvarar alla de krav och den kravanalys vi valde. Då gick vi rakt på honom. Han blev vårt förstaval.

Vad uppfyllde han framförallt för krav?

– Han uppfyller de flesta delarna i vad vi förväntar oss av en förbundskapten. Martin är en fantastisk fotbollstränare också och det finns många som uppfyller en stor del av de kraven men det är en helhetsbild man går efter och Peter uppfyller hela den.

Skickar det någon signal till damtränarna att ni väljer från herrsidan?

– Nej, det tror jag inte. Alla har respekt för varandra som fotbollstränare oavsett om man jobbar på dam- eller herrsidan. Precis som Peter sa så handlar det om fotboll. Jag tror alla ser att det är fotboll vi pratar om och det kommer bli alldeles utmärkt.

”Herrlandslaget hade kunnat ta damtränare”

Tror du att herrlandslaget hade kunnat välja en tränare från damsidan?

– Om de gjort den bedömningen att den hade motsvarat den kravbild och sett till hehetsbilden att den var den helt rätta tror jag absolut det. Den respekten finns mellan fotbollstränare. I dag jobbar man både på dam- och herrsidan som Peter gjort.

Hur ser du på utmaningen att förlora Pia som profil kring landslaget?

– Pia finns ju kvar i fotbollen och är dedikerad fotboll. Hon kommer alltid finnas som profil inom fotboll, sen kommer hon inte hon leda landslaget nu men hon kommer ändå bidra till en stor del av svensk fotboll framöver. Det är jag alldeles övertygad om.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter 30 år av försök – nu vill Domanski-Lyfors vinna guldet

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Peter Gerhardsson

Pia Sundhage