Barça: Vi vill lämna Champions League

FOTBOLL

Vill ha europeisk superliga: ”För beroende av Uefa

Foto: Gyllene trion i Barcelona.

Ett Champions League utan FC Barcelona.

Nu bekräftar klubben att man vill ha en europeisk superliga.

– Vi stöttar en europeisk liga från en organisation som kontrolleras av klubbarna, säger Barcelonas finansiella vice vd Susana Monje.

50 talangerna som ska ta över världen

En europeisk superliga kommer allt närmare en verklighet.

I januari kom uppgifter om en liga utan Premier League-klubbarna för att minska den engelska dominansen ekonomiskt där 17 av 20 Premier League-lag hamnade på listan över världens 30 rikaste fotbollsklubbar.

Men för bara två veckor sedan samlades representanter från Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea och Arsenal för att, enligt The Sun, bryta sig ut från Champions League och gå med i en europeisk superliga.

– Vi är kraftiga motståndare mot någon slags utbrytning, svarade dock Arsenal i ett uttalande senare.

”För beroende av Uefa”

Men nu har FC Barcelona bekräftat att man söker en väg bort från Champions League.

Klubben stödjer i stället förslaget om en europeisk superliga.

– Vi stöttar en europeisk liga från en organisation som kontrolleras av klubbarna, säger Barcelonas finansiella vice vd Susana Monje enligt La Vanguardia.

Tanken är att de stora klubbarna i Tyskland, England, Frankrike, Italien och Spanien ska få en plats i ligan och vissa av matcherna ska kunna spelas i USA eller Asien för att höja intresset och slutligen också intäkterna som ska tillfalla klubbarna – och inte Uefa som fallet är nu.

– Just nu är vi för beroende av organisationer som Uefa eller Fifa vars ledningar måste förbättras. Barcelona är tydliga med att vi tycker att man ska satsa, säger Susana Monje.

Tidigast start 2018

Hjärnan bakom det nya projektet är Bayern München-ikonen Karl-Heinz Rummenigge (ordförande i  European Club Association) och har fått stöttning av Juventuskollegan Andrea Agnelli som pekar på att tv-intäkterna i NFL ligger på 6,5 miljarder kronor per säsong medan Champions League ”endast” drar in 1,5 miljarder.

Barcelona och Monje är dock tydliga med att man inte tänker inleda ”ett krig” mot Uefa, men är inte bekväma med den nuvarande utformningen. Det kommande projektet kan som tidigast starta från och med 2018/2019.

50 talangerna som ska ta över världen