Kan värderas till över 100 miljoner kronor

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Joel Asoro jagas av Bayern München, Paris SG & Inter: ”Gör mycket när man får spela i Premier League

Foto: TT
Joel Asoro, 17, har debuterat i Premier League och jagas redan av storklubbar som Bayern München och Paris SG.

MALMÖ. För en dryg månad sedan var han bara en i mängden av svenska ungdomsproffs utomlands.

Nu har Joel Asoro, 17, debuterat i Premier League och jagas redan av storklubbar som Bayern München och Paris SG.

– Mentalt har jag börjat komma ikapp allt som har hänt, men jag stannar i Sunderland – det är en bra plats för mig att utvecklas på, säger Asoro till Sportbladet.

Foto: Michael Wagner
Joel Asoro.

Klyschan askungesagor används kanske för ofta inom idrottens värld.

Döm själva hur väl den håller på anfallaren Joel Asoro, den tidigare Haninge- och BP-spelaren som värvades till Sunderland i maj 2015.

– Det var inte meningen att jag skulle åka med på Sunderlands A-lags träningsläger till Frankrike mitt under sommaren. Men plötsligt så behövde de en reserv ytterligare och jag fick följa med, berättar han.

– Sedan skadade sig Jermain Defoe i den andra matchen och då fick jag starta en av träningsmatcherna. Jag spelade bra och gjorde ett mål, ett assist…ja, det är på den vägen det är. Galet, säger Joel Asoro till Sportbladet – hela tiden med ett brett leende.

Klev rakt in i U21-truppen

Tonåringen, som fyllde 17 år i april, har därefter varit med i Sunderlands Premier League-trupper sedan seriestarten, hoppat in tio minuter hemma mot Middlesbrough och spelat hela matchen i Ligacupen mot Shrewsbury.

Nu står vi och pratar med varandra vid en av gräsplanerna utanför Swedbanks Stadion i Malmö före svenska U21-landslagets första träning inför EM-kvalmatcherna mot Kroatien och Spanien och Asoro är charmigt ungdomligt oförstörd av den snabba jättesuccén.

Han är inte okänd i svenska landslagssammanhang efter 14 mål i 21 P17-landskamper, men efter sommarens utveckling har Joel Asoro tagit ytterligare ett jättekliv, rakt in i U21-truppen.

”Mentalt börjar jag komma ikapp”

Har det varit svårt att greppa allt som hänt?

– Haha, ja! Det har inte riktigt kommit in i min skalle. Så småningom kommer jag smälta det fullt ut.

Hur stora känns stegen, med Sunderland, i landslagen?

– Mentalt börjar jag komma ikapp allt som hänt, att jag är där jag är som spelare nu. Fysiskt så snackar vi om att jag behöver köra lite mer inne på gymmet för att stärka upp mina muskler, men det är det enda. Konditionen har jag inget problem med. Men självklart, spelet är mycket snabbare på planen.

Vad har du för ambition nu?

– Svårt att säga. Just nu rullar det på bra. Jag är med i trupperna, jag får spela en del. Jag hoppas på lite speltid i varje match, säger anfallaren, som känns ovanligt eftertänksam och mogen – för att vara 17 år.

Med succén har det kommit fram ytterligare uppgifter, att några av Europas allra största klubbar – Bayern München, Paris SG, Atletico Madrid och Inter – vill värva svensken som har nigerianska rötter.

Uppgifter som nyligen bekräftades av Asoros agent, Hasan Cetinkaya, till Fotbollskanalen.

”Skulle vara dumt om jag lämnade”

Hur gör du för att undvika att läsa allt som skrivs om dig, om storklubbarna som vill ha dig, om vad det skulle kosta att värva dig?

– Man måste läsa lite! Man kan inte hålla sig ifrån det, haha.

Vad vill du?

– Att få så mycket speltid som möjligt. Jag gillar att vara i Sunderland. Jag måste vara ärlig. Det är en bra plats för mig att utvecklas. Jag har varit där ett år och jag har redan nått A-laget. Det skulle vara dumt om jag lämnade redan nu. Jag ska ta hand om det jag har, säger Asoro som bor vid den engelska Nordsjökusten tillsammans med sin mamma.

Känner du dig inte alls lockad av att tillhöra en fin storklubb som Bayern München?

– Inte just nu. Om ett par år kanske.

Enligt sajten Footmercato värderas Asoro till 10-15 miljoner euro (motsvarade drygt 100 miljoner kronor).

– Vad ska jag säga…? Det gör mycket när man kommer in i Premier League, om så bara i några minuter. Då höjs värdet.

Gjorde 11,5 på 100 meter som 14-åring

Många här hemma i Sverige har inte sett dig mer än kanske på lite skakiga Youtubebilder från juniormatcher. Beskriv dig som spelare.

– Jag är riktigt snabb, hoppar ganska högt. Jag är nog ganska teknisk, jag gillar att utmana en-mot-en.

Hur snabb är du på 100 meter?

– Jag har inte sprungit på tid sedan jag var 14 år. Då gjorde 11,5 på 100 meter. Jag känner att jag har blivit lite snabbare sedan dess...

Kommer Sunderland erbjuda dig ett seniorkontrakt fullt ut nu?

– Det snackas om det. Vi får se vad som händer.

Vad tror du om chanserna att få speltid även i U21, mot Kroatien eller Spanien?

– Jag måste vara ödmjuk, det är första gången jag är med i U21 så jag får se hur jag står mig i konkurrensen. Killarna är ju några år äldre. Jag är glad över att få vara med här. Det är inte många 17-åringar som får den här chansen, säger Joel Asoro.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM