”Kan sätta skorna på sitt eget huvud”

FOTBOLL

Ramaskri efter Messis gåva till välgörenhet

Foto: Messi deltog i en egyptisk tv-show.

Leo Messi har skapat ramaskri i Egypten.

Anledningen: Han gav bort sina skor.

– Om han vill förolämpa oss kan han sätta skorna på sitt eget huvud, säger en talesperson för landets fotbollsförbund.

Foto: Messi i programmet.

20 skandaler som skakat idrotten

Leo Messi var nyligen gäst i egyptiska tv-programmet ”Yes I am Famous” och avslutade showen med att donera sina fotbollskor till programmet. Skorna ska nu auktioneras ut till välgörenhet men det är ett val som inneburit en rejäl kulturkrock.

”Behöver inte honom”

– Vårt fattiga folk behöver inte honom. Skorna kanske funkar för honom men jag är konfunderad. Om han vill förolämpa oss kan han sätta skorna på sitt eget huvud och på huvudet på de som stödjer honom. Vi behöver inte hans skor. Ge dem till ditt land, Argentina är också fullt av fattigdom, säger Azmy Megahed, talesperson för det egyptiska fotbollsförbundet, enligt The Sun.

Anledningen till ilskan är att skor kan ses som en laddad negativ symbol i delar av den arabiska kulturen. Att ge någon dina skor riskerar därför att uppfattas som en förolämpning.

Försvaras av landslagslegendar

Det hela kan ses som en petitess men händelsen kring Messi har till och med tvingat landslagslegendaren Mido att gå ut och försvara sin fotbollskollega.

– En författares käraste ägodel är hans penna... En fotbollsspelares är hans skor, säger Mido.

Mona El-Sharkawy, programledare för tv-showen, förklarar också det hela som en kulturkrock.

– Allt är så falskt nu. Det är en tradition vi har i programmet att ta en souvenir från vår gäst och auktionera ut den för välgörande ändamål. Jag är överraskad över det här, säger Mona El-Sharkawy enligt The Sun.

20 skandaler som skakat idrotten

ARTIKELN HANDLAR OM