Folkesson tillbaka efter skräckskadan

Hon har missat tre mästerskap: ”Nu jävlar, fjärde gången ska det gå”

Hanna Folkesson.
Hanna Folkesson.

GÖTEBORG. Hon har missat tre mästerskap.

Ett och ett halvt år efter skräckskadan mot Danmark är Hanna Folkesson tillbaka i landslaget.

Tankarna på EM nästa sommar finns närvarande.

– Nu jävlar, fjärde gången ska det gå.., säger hon.

Det var i genrepet mot Danmark inför VM 2015 som Hanna Folkesson slet av korsbandet. Skadan skakade om den svenska truppen på väg till mästerskapet i Kanada.

Mittfältaren hade då missat EM 2013 på grund av problem med ett inre ledband i ena knät och spelare och ledare kände med henne.

Efter månader av rehabilitering efter den senaste skadan har Hanna Folkesson dock hittat rätt igen på planen. Hon var tillbaka i allsvenskt spel efter sommarens OS.

Och när Pia Sundhage fick ett återbud från Malin Diaz hörde hon av sig till Umeåspelaren.

Sportbladet träffade Hanna Folkesson efter det andra passet , i tisdags, med gänget på Ullevi i Göteborg.

– Det känns som att det var i går som jag var här, men sedan kommer man underfund med att det var ganska längesedan jag var med i de här sammanhangen. Det är något som jag har längtar och strävat efter. Jag blev glad när Pia ringde, säger Hanna Folkesson.

Har det hela tiden varit en realistisk målsättning?

– Det har känts realistiskt och varit något som drivit mig också, samtidigt som jag har försökt att inte tänka att det bara det som gör att jag ska ta mig tillbaka utan att det är glädjen till fotbollen dom driver mig. Samtidigt vet jag vilken nivå jag var på innan jag skadade mig....

Och vilken nivå är du på nu?

– Jag är här, men tycker att jag har en bit kvar tills jag är i toppform. Det man missar mycket är besluten man tar ute på planen, tajmingen. Det kommer med ju mer fotboll jag spelar. Men fysiskt känns det bra, sen blir det bra med en försäsong.

Vilken period har varit svårast för dig?

– Dels efter skadan, när korsbandet gick. Tiden fram till VM. Man hade koll på varenda datum, man var lite redan där i skallen. Sen när VM väl drog igång tyckte jag att det var jobbigt, men då hade det ändå gått en tid. Sen i våras, när jag inte var klar styrkemässigt och fick godkänt att köra fotboll för fullt så förstod jag att jag inte skulle hinna ikapp till OS. Den tiden var också jobbig, säger Hanna Folkesson.

”Spela i allsvenskan eller högre”

Hon har landat i ett landslag med nya spelare, unga tjejer som tagit för sig.

Själv bidrar hon med sina kvalitéer på planen och erfarenhet.

Umeå IK ligger sist i damallsvenskan och det lutar ut en flytt för Hanna Folkesson för att satsa vidare mot nästa säsong då EM avgörs.

– Jag vet inte var jag hamnar, det får vi se under hösten. Jag behöver spela i allsvenskan eller en högre division för att vara aktuell för EM, säger hon.

Redan i kväll får hon chans att visa upp sig, om än mot ett svagt motstånd. Hanna Folkesson ska starta på mittfältet i matchen mot Iran.

Matchen startar 18.45 och sänds i TV12

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.