Efter EM-bragden: "Halva truppen säljs"

avLinus Norberg

Foto: DANIEL MALMBERG/IBL/ALL OVER PRESS
Island slogs ut i kvartsfinalen mor Frankrike

Island var EM:s stora sensation.

Mästerskapet var också ett fint skyltfönster för landslagshjältarna.

Nu väntas nu halva (!) truppen få nya klubbadresser.

– Jag blir inte överraskad om vi får möjligheten att flytta en hel del spelare till större ligor, säger den isländske fotbollsagenten Magnús Agnar Magnusson till VG.

Få hade räknat med att Island skulle ta sig till EM.

Ännu färre hade trott att den lilla ön skulle nå kvartsfinal i mästerskapet.

Men Island charmade hela fotbollsvärlden genom att bland annat spela oavgjort mot Portugal och besegra både Österrike och England.

Bragden har också, förstås, gett eko i Europa.

Och isländska spelare är hetare än någonsin på marknaden.

"50 procent byter"

För norska VG berättar den isländske fotbollsagenten, Magnús Agnar Magnússon, 42, att halva EM-truppen kan byta till större klubbar i sommar.

– Jag hoppas det sker med så många som möjligt. Om jag ska gissa tippar jag att 50 procent av de 23 spelarna i EM-truppen kommer att byta klubb i sommar, säger Magnússon som själv representerar nio spelare i den isländska EM-truppen:

Eidur Gudjohnsen (Molde), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern), Kári Árnason (Malmö), Theódór Elmar Bjarnason (AGF Århus), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), Haukur Heidar Hauksson (AIK), Rúnar Már Sigurjónsson (GIF Sundsvall), Hördur Magnússon (Cesena), Ögmundur Kristinsson (Hammarby).

Synen har förändrats

Agenten förklarar intresset för islänningar just nu.

– Det är många klubbar som inte haft isländska spelare på radarn. De har inte sett Island som intressant på marknaden. Nu har det förändrats. Jag skulle inte bli överraskad om vi för möjligheten att flytta en hel del spelare till större ligor.

Ari Skúlason har redan lämnat danska OB för Lokeren i Belgien, succémålvakten Hannes Halldorsson har skrivit på för danska Randers och Johann Gudmundsson har bytt upp sig från Charlton till Premier League-klubben Burnley.

Magnússon menar att Ragnar Sigurdsson, Krasnodar, är den hetaste islänningen på marknaden.

– Han förtjänar en större liga. Samma gäller Birkir Bjarnason, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM