”Svårt att förhålla mig till derbyspöket”

avStefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Första Tvillingderbyt för Elliot Käck

Foto: BILDBYRÅN
Djurgårens Elliot Käck.

Vilket derbyspöke?

Det är djurgårdstrion Elliot Käck, Hampus Nilsson och Besard Sabovic som undrar.

– Jag antar att det sätter sig mer om man har spelat, säger Käck.

Djurgården har inte vunnit ett 08-derby sedan segern mot AIK 2011, men det finns spelare som inte ska anklagas för den negativa statistiken.

Målvakten Hampus Nilsson och Besard Sabovic har aldrig spelat mot Solnaklubben, och Elliot Käcks erfarenhet begränsas till ett inhopp i den 87:e minuten.

– Det är svårt för mig att förhålla mig till det där derbyspöket. Jag har inte startat något derby mot AIK. Jag har startat två mot Bajen och torskat båda, men det är två olika lag, säger Elliot Käck.

”Visa vad jag går för”

Den kvicke vänsterbacken ser fram emot måndagens derby på Friends arena.

– Jag är sugen på att få nya intryck mot AIK borta, sugen på att visa vad jag går för. Det känns som att matchbilden, med mycket kantspel, kan passa mig.

Vad talar för Djurgården?

– Trots att vi inte har tagit poäng i de två svåra bortamatcherna mot Malmö och Göteborg har vi ändå gjort bra prestationer. Det här är en match med liknande karaktär. Potentiellt topplag, gräs, bortaplan... Vi känner oss trygga i den situationen. Vi är ett stabilt lag, släpper inte till så många målchanser och visade senast att vi kan skapa chanser också, säger Käck.

Minns målfesten 2002

Trots att han aldrig har spelat ett Tvillingderby har han många starka minnesbilder från drabbningarna mellan 08-lagen. Elliot Käck var bara fem år när han började spela knattefotboll i Djurgården och har följt klubben från läktaren.

– Som djurgårdare och stockholmare har jag varit på de här matcherna, både på Råsunda och Friends. Jag kommer ihåg dusterna i början av 2000-talet. Man satt där på läktaren och drömde om att en dag få spela själv, berättar han.

Vilket är ditt första derbyminne?

– 2002 inleddes allsvenskan med ett derby, och då var jag och farsan där (AIK slog Djurgården med 4–3 inför 29 423 åskådare på Råsunda i omgång 2). Det är det första tydliga minnet. Kim Källström och de där spelade i Djurgården, men AIK vann och Andreas Andersson gjorde mål.

Det är en stor match för dig. Betyder det en ökad anspänning?

– Nej, jag är ändå ganska lugn. Vi har haft en ganska tuff inledning med Malmö, Göteborg och Elfsborg borta, och så Hammarby på det. Det här blir ytterligare en tuff, men ingen speciell match. Vi vill ta tre poäng som i alla andra matcher, säger Elliot Käck.

Publicerad: