Tyskland till semifinal efter straffdrama

FOTBOLL

Vidare efter historisk seger mot Italien

Det krävdes ett straffavgörande av det mer utdragna slaget.

Men nu har Tyskland till slut lyckats besegra Italien i ett stort mästerskap.

Stor matchhjälte blev Manuel Neuer som avgjorde straffläggningen i den nionde straffomgången.

– Svårt att sätta ord på det. Jag är överlycklig, säger Jonas Hector som satte den avgörande straffen.

Med tanke på att varken Manuel Neuer eller Gianluigi Buffon hade släppt in ett enda mål fram till kvartsfinalen i EM var det få som förväntade sig en målrik historia mellan Tyskland och Italien.

Chanserna var lätträknade i det klassiska stornationsmötets första halvlek men i andra var det tyskarna som tog tag i tillställningen.

Hål revs upp i den italienska försvarsmuren – och i den 66:e minuten ringde målklockan.

Mario Gomez höll fast bollen vid sidlinjen på offensiv planhalva och serverade en perfekt genomskärare till vänsterbacken Jonas Hector som i sin tur spelade fram en framrusande Mesut Özil som i straffområdet rakade in tyskarnas ledningsmål.

Hjärnsläpp bakom kvittering

Men glädjen blev kortvarig. Tio minuter efter de tyska ledningsmålet bjöds italienarna in i matchen igen – och det efter ett huvudlöst agerande av mittbacken Jerome Boateng.

I en nickduell med Giorgio Chiellini sträckte spelaren båda sina armar raklånga upp i luften och tog bollen med handen.

Domaren pekade på straffpunkten och fram klev Leonardo Bonucci – som aldrig tagit en straff under ordinarie speltid tidigare i sin professionella fotbollskarriär. Men mittbacken var iskall och slog in kvitteringen bakom Manuel Neuer.

Matchen gick till en mållös förlängning och sedermera straffar.

Neuer matchhjälte

Väl där var det långt ifrån alla som hade nerverna i styr.

Zaza, Müller, Özil, Pellé, Bonucci, Schweinsteiger, Darmian – innan dramat var över hade samtliga av dessa sju spelare misslyckats med att sätta bollen i mål från elvameterspunkten.

Det hela avgjordes först i den nionde omgången där Matteo Darmian överlistades av Manuel Neuer som räddade Manchester United-spelarens skott. Målvaktens andra räddning i straffavgörandet.

Efter det fick Jonas Hector chansen att avgöra och gjorde inget misstag.Högerbacken satte bollen mellan nävarna på Buffon och säkrade därmed Tysklands första seger någonsin mot Italien i ett stort mästerskap.

– Jag är överlycklig. Jag kan inte beskriva känslan. Det var inte många kvar, till slut blev det min tur och jag tog mod till mig, säger Hector i en tv-intervju efter matchen och fortsätter:

– Det var en väldigt jobbig match i 120 minuter. Vi fick ge allt och självklart hade vi lite tur också.

Besvikelse i Italien

Nu väntar antingen Island eller Frankrike för Tyskland i semifinalen.

För Italiens del är EM över för den här gången till avgående förbundskaptenen Antonio Contes stora besvikelse.

– Jag tycker spelarna gav allt i matchen mot ett starkt lag. Att åka ut på straffar mot Tyskland känns tungt. Vi hade chansen att gå vidare, säger tränaren som blir Chelseas nye manager i höst.

– Vad det gäller insatsen så har killarna visat kärlek och stolthet till landslaget. De har gett allt, konstaterar Conte.

ARTIKELN HANDLAR OM