Tavlan: 'Bomben' glömd vid övning

FOTBOLL

Bombhotet tvingade 75 000 människor att evakuera Old Trafford och matchen mellan Manchester United och Bournemouth fick ställas in.

Men allt var en enorm blunder.

Bombattrappen var nämligen kvarglömd från en säkerhetsövning tidigare i veckan, skriver Manchester United och den lokala polisen i ett gemensamt uttalande.

Det var unika scener på Old Trafford under eftermiddagen när Manchester United och Bournemouths möte i den sista Premier League-omgången ställdes in kort före avspark sedan polisen hittat ett misstänkt bombliknande föremål på arenan.

Armens bombgrupp tillkallades och oskadliggjorde förmålet med en kontrollerad sprängning.

”Inte funktionsdugligt”

”Experter på bombdesarmering har genomfört en kontrollerad sprängning på Old Trafford på vad som beskrivs som en mycket verklighetstrogen sprängladdning...”, skrev Manchester-polisen på Twitter och fortsatte:

”Full utvärdering nu genomförd och det står klart att föremålet inte var funktionsdugligt. En full genomsökning av arenan pågår.”

Kort senare kom uppgifter om att polisen skulle utreda om det hela var ett test från en terroristgrupp för att se vilken säkerhet som fanns på Premier Leagues fotbollsarenor.

Glömdes kvar

Men så allvarligt var det inte. I stället handlar allt om en gigantisk blunder.

”Vi har efteråt fått reda på att föremålet var en övningsattrapp som av misstag glömts kvar av ett externt säkerhetsföretag under en övning med bombhundar”, skriver polisen och Manchester United i ett gemensamt uttalande och fortsätter:

"Även om det inte handlade om en skarp laddning så såg den precis så verklig ut som den kunde göra och beslutet att evakuera stadion var det rätta att göra”.

Uppgifter: Betalar tillbaka

Manchester Uniteds vice ordförande Ed Woodward:

”Klubben tar väldigt seriöst på säkerheten och personalen tränas regelbundet på att samarbeta med polis och räddningstjänst för att identifiera och ta hand om liknande händelser. Vi kommer utreda det här och informera om framtida agerande och beslut”.

Något officiellt uttalande om vad det innebär för alla supportrar som missat matchen står inte klart. BBC-journalisten Simon Stone har dock uppgifter som säger att United kommer betala tillbaka alla biljettkostnader och bjuda på fri entré när lagen möts på tisdag. En ekonomisk smäll på drygt 35 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM