Norrmannen tar över Nordkorea

FOTBOLL

Brodern: ”Han bekräftar att han fått jobbet”

Foto: Anders Svensson i en match mot Nordkorea.

Nordkorea får en norsk förbundskapten.

Jörn Andersen, 53, är klar som ny huvudansvarig för herrlandslaget.

Det nordkoreanska fotbollslandslaget har en ny förbundskapten. Norge-födde Jörn Andersen bekräftar för norska tidningen VG att han fått jobbet.

Enligt VG har Andersen, som har tyskt pass, legat i diskussioner med det nordkoreanska fotbollförbundet under en längre tid.

Blandade reaktioner

Lillebror Henning Andersen säger till VG:

– Jag har varit i kontakt med Jörn i dag. Det enda han kan säga är att han bekräftar att han fått jobbet.

Det var norska NRK som först avslöjade att Andersen flyttar till världens mest stängda diktatur och enligt VG befinner han sig i Nordkorea just nu.

Utnämningen har möts med blandade reaktioner i Norge. Medan Amnesty-chefen John Petter Egenaes menar att Andersen nu deltar i legitimeringen av diktaturen så hävdar Nord Korea-experten Geir Helgesen att Andersen blir en pionjär som kan vara med och bryta ned isoleringen till västvärlden.

Lång tränarkarriär

Andersen blev som aktiv utlandsproffs när han 1985 lämnade Vålerenga för FC Nürnberg och spelade därefter 25 landskamper för det norska landslaget. Sedan dess har han huserat utomlands, i huvudsak i Tyskland.

Efter att ha lagt skorna på hyllan 2001 har han arbetat som tränare, nu senast i österrikiska klubben Austria Salzburg.

Andersen är dock inte förste utlänning att inneha jobbet som nordkoreansk förbundskapten. Ungerske tränaren Pál Csernai tränade Nordkorea mellan 1993 och 1994.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea