Alm får lön av AIK i 1,5 år till

avPer Bohman

AIK tvingas betala ut lön till Andreas Alm

1 av 4

Andreas Alm är arbetsbefriad, men avtalet gäller.

Därför får tränaren lön kontraktstiden ut.

– Vi kommer uppfylla villkoren i kontraktet, säger vd:n Mikael Ahlerup.

Enligt Sportbladets uppgifter var det styrelsen som ville få bort Andreas Alm från tränarposten, men under fredagens presskonferens tog sportchefen Björn Wesström och vd:n Mikael Ahlerup återigen på sig ansvaret för beslutet.

– Försöket att ta det till en ny nivå har nu nått vägs ände. Därför befriar vi Andreas från rollen som chefstränare, säger Wesström som menade att Alm "checkar ut med ett ruskigt högt betyg".

AIK tog beslutet

Närmare ville de inte gå in på varför AIK väljer att bryta med sin tränare. För det är de facto AIK som tagit beslutet, inte Andreas Alm. Därmed kommer föreningen, där ekonomin inte är den bästa, också få fortsätta betala ut lön till Andreas Alm som har ett gällande kontrakt till slutet av 2017.

– Han är befriad från sina uppdrag att leda laget, men har ett avtal med AIK Fotboll, säger Mikael Ahlerup.

Kontraktet är inte brutet?

– Kontraktet gäller.

Han får alltså lön?

– Vi kommer uppfylla de villkoren som finns i avtalet.

Upp till 1,5 miljoner kronor

Mikael Ahlerup bekräftar att de resonerade kring den ekonomiska bördan för att behålla en arbetsbefriad Alm under kontrakt, men att det var viktigare att byta tränare än att undvika den kostnaden. Enligt Sportbladets uppgifter skulle kostnaden för hela perioden uppgå till knappt 1,5 miljoner kronor.

Tränarcirkus i AIK - här är alla turerna:

BAKGRUND

AIK:s styrelse och Andreas Alm hamnade i konflikt redan innan säsongen när ledningen, enligt tränaren, ställde "extrema" krav.

– Styrelsen förväntar sig att jag leder AIK till SM-guld 2016. Punkt. Det är extremt. Det här är första gången i både AIK:s och allsvenskans historia som en tränare får det här tydliga kravet på sig, sa Alm.

AIK inleder allsvenskan med tolv poäng på åtta matcher och ligger nia i tabellen, med sex poäng upp till förstaplatsen.

DYGNET

Under onsdagsnatten publicerar Fotbolldirekt uppgifter om att Andreas Alm, 43, inom kort sparkas från AIK. Enligt sajten skulle nygamle Rikard Norling, 44, ersätta som tränare.

Sportbladet söker företrädare för AIK hela natten och får, klockan 07.00 på torsdagsmorgonen, kontakt med Alm.

– Jag har inte hört någonting om det här, ingenting alls, sa Alm och fortsatte:

– Att få sparken. Det är ett väldigt svårt begrepp. Avskedad, alltså. Då måste man ju ha gjort något riktig galet.

Runt 09.00 börjar spelarna dyka upp på träningsanläggningen Karlberg. Samtliga är helt tagna på sängen av rapporteringen, och flera är kritiska till att ledningen väntas sparka Alm.

– Det är en dålig tajmning inför ett derby på måndag. Det är ändå fotboll vi håller på med, säger Per Karlsson.

Klockan 11.00 leder Alm AIK:s träning, inför ett massivt medieuppbåd, på Karlbergs IP. Tränaren är aktiv, högljudd och precis som vanligt under passet.

– Det är riktigt konstigt. Vi ska ha en träning med en kille som – enligt ryktena – ska få sparken. Antingen får man sparken, eller så får man det inte, säger målvakten Kenny Stamatopoulos innan träningen.

Efter träningen svarar Alm artigt på alla frågorna från medierna på plats. Då dementerar också tränaren att han ska få sparken från AIK, säger sig ha goda relationer med styrelse, sportchef och vd – och slår fast att han jobbar på som vanligt.

– Jag leder laget mot Djurgården på måndag, sa Alm.

AIK:s ordförande Mattias Grundström säger att Alm inte är på väg att få sparken, till DN.

– Det är inget som jag känner till att det skulle vara aktuellt, säger Grundström.

Vid 15.30-tiden återvänder Andreas Alm plötsligt till Karlberg igen och går in i ett möte med sportchefen Björn Wesström. Även vd:n Mikael Ahlerup dyker upp till mötet.

– Av respekt för våra anställda kommunicerar vi med våra medarbetare internt innan vi kommunicerar det externt, säger Ahlerup och fortsätter med ett "inga kommentarer".

Vid 16.30-tiden kommer Andreas Alm ut från mötet och lämnar Karlberg i sin bil utan att vilja lämna några kommentarer till de få journalister som är kvar. Timmen senare kommer även Wesström och Ahlerup ut. Locket är fortfarande på. "Eftersom vi inte har något att kommunicera kommer vi inte göra det heller", säger Wesström.

Det är första gången under dagen som Wesström och Ahlerup uttalar sig för några medier.

Senare under kvällen, vid 19.40, släpper AIK en kommuniké på sin hemsida där de meddelar att det inte finns något att kommunicera och att föreningen inte vill delta i "spekulationer".

AIK beslutar också för att skjuta på fredagens träning. Från 11.00 till 14.00.

På fredagsmorgonen meddelar AIK att Andreas Alm lämnar klubben, och flera medier rapporterar att det blir Rikard Norling som tar över.

AIK kallar till presskonferens klockan 11:00 på fredagen och bekräftar där att Rikard Norling tar över tränarposten.

– Jag har en stark passion för den här klubben. Att få stå igen som ansvarig tränare med betydligt mycket mer erfarenhet och kunskap än jag hade när jag var här sist gör att helhetskänslan är fantastisk, säger Norling.

ARTIKELN HANDLAR OM