Får alla storklubbar att känna sig hotade

Sjögren: Extremt förvånad om Barcelona inte lyckas värva – men varningen är stenhård

Fifa förbjuder Barcelona att värva i två transferfönster.

Ett straff som förmodligen blir verkningslöst men en dom som med säkerhet får majoriteten av Europas storklubbar att darra ändå.

Nu hoppas jag att de slutar att handla med barn.

Patrik Sjögren.
Patrik Sjögren.

Allt eftersom de färdiga fotbollsstjärnorna blivit dyrare och dyrare så har Europas storklubbar börjat söka andra lösningar. Scoutingen har letat sig ner i åldrarna när talanger som inte ens nått tonåren numera kartläggs och bevakas. Klubbarnas akademier är inte längre bara en plats för att utveckla egna spelare från regionen utan lika mycket en slags lagringslokal för unga pojkar med potential där det räcker att en av 100 når a-laget för att det ska vara en lönsam affär.

En katastrof för Barcelona

Men nu säger Fifa stopp. Efter att Barcelona brutit mot regeln att inte värva spelare under 18 år vid tio (!) olika tillfällen straffas klubben stenhårt. Spanjorerna får nu inte köpa spelare under två transferfönster. En katastrof för Barça.

Laget skulle i sommar ersätta målvakten Victor Valdés och påbörja en generationsväxling där Carles Puyol ska ersättas direkt och både Dani Alves samt Xavi på lite längre sikt. Nu kan det alltså bli tvärstopp och klubben står plötsligt utan förstemålvakt och med bara tre mittbackar. Men jag skulle bli extremt förvånad om Barcelona inte lyckas värva några spelare i sommar.

Fifa har meddelat att klubben har 90 dagar på sig att överklaga domen, vilket de kommer att göra. Om de tvingas kommer Barcelona ta saken hela vägen upp till idrottens internationella skiljedomstol och lär med all säkerhet, samtidigt som processen pågår, därmed lyckas förhala värvningsförbudet till efter sommaren. Men är domen då verkningslös?

Chelseas dom ströks

Nej. Klart är att majoriteten av Europas storklubbar med säkerhet i detta nu diskuterar domen och har dessutom förhoppningsvis redan börjat lägga om sin verksamhet. För det är långt ifrån bara Barcelona som gjort sig skyldigt till tveksamma affärer med väldigt unga spelare. Fifa har med andra ord hel del kvar att gräva i om de ska följa den här hårda linjen.

Jag personligen tror att vi ska se domen mot Barcelona som en kraftfull varning från Fifa mot världens fotbollsklubbar att genast upphöra med att köpa och sälja barn (som det här i grunden trots allt handlar om). Det känns extremt sunt och viktigt. En varning som också kommer få effekt, även om själva domen mot Barcelona kanske inte kommer att drivas så långt.

Det här är andra gången en av Europas största klubbar straffas med ett transferförbud. 2009 dömdes Chelsea till samma straff, värvningsstopp under två fönster, efter köpet av då 16-årige Gael Kakuta från Lens. Engelsmännen överklagade domen, som baserades på att de skulle ha hjälpt Kakuta att bryta kontraktet med Lens, och straffet sköts först upp för att sedan strykas helt.

Det mest troliga är att vi kommer få en liknande utveckling i fallet med Barcelona. Men om det samtidigt innebär att handeln med barn upphör så är det effekt nog i min bok.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN