”Hon vill se pappa men det går inte”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Johannesson om tragedin, domarnas larm och premiären: Hade det hänt igen hade jag stoppat matchen

Fokus har hamnat på allt annat än det sportsliga efter den första allsvenskan omgången.

Nu har även domarkåren fått nog.

Stefan Johannesson, som var nära att bryta AIK:s möte med IFK Göteborg, berättar nu om sorg och oro.

Foto: Stefan Johannesson.

En nioårig pojke ska enligt Stockholmspolisen ha träffats av en bengal, matchens bröts efter en brand på läktaren, en man tog sig in på planen under speluppehållet och speakern varnade publiken för att matchen kunde brytas sedan den assisterande domaren Peter Magnusson träffats av inkastade föremål.

Domaren Stefan Johannesson säger nu att han var nära att bryta AIK-Göteborg.

– Jag hade brutit om Peter hade träffats igen. Då går det inte att fortsätta. Då hade de fått chansen men inte tagit den, säger den 42-årige domaren.

”Det var nära att det hände igen”

Efter att en supporter dödats innan Helsingborgs möte med Djurgården på söndagen sammanfattar Johannesson sina känslor efter en svart premiäromgång.

– Jag tyckte inte alls det var kul att åka hit. Normalt sätt tycker jag att det här är som en derbymatch och det är de roligaste matcherna på året även för mig som domare. Men fotbollen kommer väldigt långt ner på min skala när det händer något sånt här. Jag älskar fotboll över allt annat men jag har jättesvårt att... Jag utför ett jobb på planen och då kan jag fokusera. Men innan hade jag ingen känsla av att det här var speciellt viktigt när någon dött dagen innan. Det kommer i andra hand. Sedan blir det massa strul i den här matchen också, det avbryts och nu hörde jag om den här pojken. Tack och lov att inget hände med honom. Det var nära att det hände igen och då hade det varit kört. Det är fruktansvärt. Men som sagt: Det är inte värt att dö för att hålla på med fotboll. Det tror jag de flesta håller med om.

Johannesson förvånas också över att det återigen blev stökigt på Friends Arena trots söndagens tragiska händelse.

– Man blir ledsen. Man tycker ju att man borde vara mer påverkad som människa när någon blivit dödad. Då borde man känt att i dag kanske vi ska vara lite lugna i alla fall. Jag vet inte hur det är eftersom jag aldrig stått i en klack men de eggas väl på. Just när de är på läktaren kommer det fram sidor som inte hade kommit fram annars hos en person. Det är tråkigt. Det är jättetragiskt. Jag mådde jättedåligt i går utan att vara inblandad i matchen överhuvudtaget.

”Ska någon behöva bli handikappad?”

Johannesson säger att han måste fortsätta för att det är hans jobb att döma och att han ”har en familj att försörja”.

– Hade jag jobbat heltid med någon annat hade jag kanske valt... Jag vet inte. Men det här tar bort glädjen för alla som håller på med det här. Men så länge jag har det som jobb måste jag köra.

– Vi fungerar tyvärr så hela människosläktet att det ska hända något tragiskt innan något görs. Men vi har sagt det på våra träffar att ”ska det behöva hända att någon blir handikappad för att vi ska säga att nu är det nog?”.

Skulle du ta med din egen familj på fotboll?

– Nej, aldrig. Det skulle jag aldrig göra. Jag har en dotter som vill hänga med på fotboll men det har jag sagt att det får du inte göra förrän du är bra mycket äldre. Så nej. Jag skulle nog inte kunna vara domare om jag visste att hon satt på läktaren och upplevde det här. Jag är så inne i det, jag kan alla reaktioner och hur det är på läktaren. Men folk som aldrig varit på fotboll, jag har både kill- och tjejkompisar som blivit förskräckta och gått därifrån. Jag älskar fotboll så jag ser inte det negativa, jag vill köra. Men mitt barn, jag har bara en dotter så hon skulle inte få gå. Hon är bara fyra och vill se pappa. Men det går inte med det språket heller. Då skulle hon bli livrädd om hon hör någon skrika så till mig.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.