Damlandslaget i fotboll

Rekommenderades att spela för annan nation

Av: 

Malin Wahlberg

FOTBOLL

Hon var en av Sveriges största talanger.

Men nu slutar Susan Varli – efter ett samtal med U23-landslagets förbundskapten Calle Barrling.

– Han sa: "Fast du är ju inte som oss tråkiga svenskar, du har en annan mentalitet än oss", säger 22-åringen till LT.

I oktober 2012 blev Susan Varli uttagen i U23-landslaget. Hon gjorde två mål i debuten mot Norge och utsågs till matchens lirare efter 2-1 segern.

Men nu är fotbollen ett minne blott.

22-åringen från Södertälje har lagt skorna på hyllan och sågar nu svensk damfotboll rejält.

– Zlatan sa nyligen att det inte går att jämföra damfotboll och herrfotboll. Jag håller med till hundra procent. Om han hade varit damspelare i Sverige skulle han blivit petad i division fem. Man får inte sticka ut i svensk damfotboll. Man måste tänka sig för innan man säger något, innan man går in i en närkamp, överallt, hela tiden, säger Varli.

”Jag grät efter samtalet”

Hon har spelat i allsvenskan med både Hammarby och AIK. Men botten nåddes när hon inte blev uttagen i U23-landslaget trots succédebuten.

Calle Barrling hade tagit över från Lilie Persson och meddelade att Varli var resev till vänskapsturneringen i La Manga.

– Klart jag var besviken, så jag frågade varför. Det blev ett långt samtal. Han tog upp att jag hade större möjligheter än andra i och med att jag har turkiska föräldrar. Jag kunde höra med Leyla Güngör i Malmö, som kunnat spela för Turkiets landslag, säger Varli och fortsätter berätta:

– Men Calle, jag är ju född i Sverige och är svensk. Jag kan inte ens turkiska. "Fast du är ju inte som oss tråkiga svenskar, du har en annan mentalitet än oss", sa han då.  Jag grät efter det där samtalet. Att få höra något sådant från en förbundskapten.

"Har involverat mig i integrationsfrågor"

Sportbladet har varit i kontakt med Barrling som förnekar att han har rekommenderat Varli att spela för en annan nation.

I ett mejl till Sportbladet skriver han:

"Det vore främmande för mig (eller oss på SvFF) att uttrycka oss så om en spelare som nyss deltagit i U23 av tre anledningar.

För det första så var det jag som till Lilie Persson rekommenderade Susan till U23-match i oktober 2012.

För det andra var Susan en spelare som då och då ringde och ville ha tips i sin utveckling, viket var bra då vi ville fortsätta att följa Susan under 2013. Det gjorde vi tillsammans med cirka 40 aktuella U23-spelare, alla unika spelare med olika fotbollsegenskaper oavsett kulturell bakgrund!

För det tredje har jag personligen sedan många år i mitt vuxna liv på olika sätt varit mycket involverad i integrationsfrågor, såväl privat- som i arbetslivet.

Det vill säga - ingen bra idé att rekommendera Susan att spela för en annan nation!"

Sportbladet har även pratat med Lilie Persson som säger:

– Jag tror inte att Calle Barrling har sagt det där. Vi hänvisar aldrig någon till andra nationer. Bara för att du varit uttagen i landslaget en gång förblir du inte där, det spelar ingen roll vilken bakgrund du har.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll