”Var som att få en pappas erkännande”

Han är uppväxt med sin prostituerade mamma i den allra fattigaste och mest utstötta delen av den indiska slummen.

Men efter en osannolik resa är Rajib Roy, 16, huvudpersonen i en riktig askungesaga som tagit honom hela vägen till ett träningsläger med Manchester United.

Kolkata (före detta Calcutta) är en av Indiens folkrikaste och fattigaste städer och Sonagachi är stadens fattigaste slumområde där många av stadens sexarbetare bor. En av dem är Rajib Roys mamma, tillsammans har de båda och Rajibs lillebror delat på ett litet rum på en av slummens bakgator.

En uppväxt som i normala fall är utan några egentliga ljuspunkter och framtidsmöjligheter.

Men Rajib Roys historia är ett lyckligt undantag.

Allt började för två år sen när hans mamma skickade honom till en skola för just prostituerades barn. Ett av skolans projekt var att integrera de utstötta barnen i samhället med hjälp av idrott.

– Vi tillhandahåller träning för barn från marginaliserade samhällsklasser som sex- och byggarbetare, säger doktor Samarjit Jana, som är den som leder idrottsinitiativet, till Mirror och fortsätter:

– Det är väldigt speciellt, sådana här pojkar blir stigmatiserade på grund av deras bakgrund.

Tog tåget till 300 mil

Rajib Roys talang från spel på gatan gav honom en plats i det distriktslag som vann "Indiska mästerskapen för slum-lag".

Han utmärkte sig så pass att han blev uttagen som en av 30 ungdomar till ett träningsläger i Goa. När han kom dit insåg han snabbt att de flesta andra ungdomarna var från en helt annan samhällsklass.

– Jag kom sent för jag tog tåget från Kolkata (300 mil). Alla andra tog flyget, säger han i en intervju med Mirror.

Även när han var på plats uppstod problem. De internationella instruktörerna skötte träningarna på engelska, ett språk som Rajib Roy aldrig lärt sig.

– Det var barn till rika familjer som pratade engelska, men jag hade inga problem att få vänner. Det var en pojke från Mumbai som pratade bra engelska och hjälpte mig med översättningarna när jag pratade med tränarna.

"Som en pappas erkännande"

På läget imponerande han så pass att Manchester Uniteds scouter valde ut honom som en av elva indiska ungdomar som får en plats på ett träningsläger i Manchester där de får möjligheten att imponera på klubben.

En omtumlande upplevelse och en historia som skapat stort intresse för den unga fotbollstalangen.

– Folk frågar mig hur det är vara son till min mamma och ändå uppnå någonting sånt här. Jag vet inte vad jag ska svara på den frågan, säger Rajib Roy och fortsätter:

– När min tränare berättade att jag blivit utvald av Manchester United var det som att få en pappas erkännande.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.