Fotbollsspelare avslöjar pennalism

avEmil K Lagnelius, Niklas Eriksson

FOTBOLL

”Stå halvnaken och berätta om när jag förlorade oskulden”

Kasta tårta på varandras könsorgan, raka av ögonbrynen och tvång att göra privata bekännelser halvnaken.

Så beskriver Robin Bornehav, 23, hur nykomlingar behandlas i fotbollsklubben Åtvidabergs FF.

– Man ska må skit i en vecka. Det är så det funkar, säger han till Corren.se.

”Förnedring, skoputsning och nakenhet. Det är bara några av momenten som används för att trycka ner nya elitfotbollspelare” inleder Robin Bornehav sin krönika, i skoltidningen Bonasignalen, utgiven av Bona folkhögskola, om pennalismen inom idrotten.

Hans berättelse handlar om laget Åtvidabergs FF:s träningsläger på Cypern 2008 och hur han, som då var 17 år, och de nya drabbas av fenomenet inkilning.

”Ett riktigt dåligt program”

”Under veckan hinner jag med att stå halvnaken framför alla och berätta om när jag förlorade min oskuld i fem minuter” skriver han och fortsätter att berätta om hur de ska uppträda inför ledare och lagkamrater:

”Väl på scenen har vi en liten tävling. Vem som kan äta banan och spy först? Kasta tårta på varandra utan kläder och se vem som kan träffa den andres könsorgan först. Det hela avslutas med: Vem kan dricka upp fyra liter vatten? I ärlighetens namn ett riktigt dåligt program”.

Hans berättelse bekräftas av en annan spelare, som valt att vara anonym:

– Det kunde knacka på dörren utan förvarning och man skulle rabbla budmeningar med en rakapparat mot håret. Började man stamma rök ett ögonbryn. Jag fick mitt ögonbryn avrakat, berättar spelaren för Corren.

ÅFF:s ordförande Jan Svensson till Sportbladet:

– Jag tillträde som ordförande i februari 2009, då är det svårt att uttala sig om vad som hände 2008. Vi hänvisar till Daniel Hallingström i vårt spelarråd. Jag kan bara konstatera att under de fem år som jag har varit ordförande så har jag inte hört talas om att detta har skett. Men vi kommer naturligtvis att följa upp det och på styrelsemötet i oktober kommer vi se till så att det här aldrig kommer att uppdagas igen.

”Ingen förnedring”

Sportbladet har förgäves sökt ÅFF:s lagkapten Daniel Hallingström, 32, men han bekräftar för Corren att inkilningar äger rum, men att syftet är att ”få ihop en gemenskap”.

– Det är ingen förnedring och inget tvång, det ska vara en trevlig kväll tillsammans. De nya bjuder på sig själva inför lag och ledare under en kväll, säger Hallingström – som 2000 blev inkilad i laget 19-åring – till Corren.

På frågan om det har gått för långt någon gång säger han:

– I ivern hos de nya kan det tolkas som att man ska springa runt naken och göra konstiga saker. Men det roligaste är ju om man gör någon sketch eller så. Det har väl hänt att någon har kastat tårtor eller vattenballonger och då får man gå in och bromsa.

”Aldrig hört något negativt”

Sportchefen Mats Karlsson till Corren:

– Vi har aldrig hört något negativt. Skulle vi behöva styra upp det mer så gör vi det.

Robin Bornehav, nu 23 år och tillhörande Motala i division två, säger att han stod ut men menar att alla inte klarar av det.

”Om ansvariga för inkilning i Åtvidabergs FF läser min krönika får ni från och med nu göra om upplägget för de nya” avslutar han sin krönika.

ARTIKELN HANDLAR OM