"Hyckleri att säga att Fifa ska lösa rasismproblemen"

FOTBOLL

Fifa-toppen irriterad över Ryssland- och Qatarfrågor

Foto: AP
Walter de Gregorio.

Fifa vill få bort problemen med rasism på fotbollsmatcher.

I det kommande VM-landet Ryssland är rasismen utbredd – men Fifa anser inte att man kan göra så mycket åt det.

– Fifa kan inte lösa världsproblemen. Utan stöd från samhället kan vi inte göra någonting, säger kommunikationschefen Walter de Gregorio till VG.

Om drygt fyra år arrangeras fotbolls-VM i Ryssland, ett land som har utbredda problem med rasism. Detta bekymmer är något som tas upp på Fifas agenda allt mer ju närmare det stora mästerskapet kommer.

– Vi måste kämpa och vara stentuffa i våra reaktioner, men om vi inte har stöd från samhället så är det svårt att kämpa mot den här djävulen, säger Fifas kommunikationschef Walter de Gregorio i en stor intervju med Verldens Gang.

"Fifa kan inte lösa världsproblemen"

– Det är hyckleri att säga att "Fifa ska lösa problemen med rasism" samtidigt som man själv kanske är mer accepterande mot diskriminering och rasism på arbetsplatsen eller i skolan jämfört med vad man är på fotbollsplanen, fortsätter han.

De Gregorio erkänner att Fifa är ett mäktigt organ, men att man inte kan springa landets ärenden.

– Fifa kan inte lösa världsproblemen. Jag vet att problemet togs upp på ett möte i Ryssland den här veckan, men man kan inte förvänta sig att vi ska göra myndigheternas jobb. Fifa kan agera gott exempel, men utan stöd från samhället kan vi inte göra något, säger han.

Ska granska slavsituationen i Qatar

Walter de Gregorio fick också frågor om den brittiska tidningen The Guardians avslöjanden om att "slavarbetare" från Nepal används i bygget i Doha inför VM i Qatar 2022. Enligt uppgifter till tidningen får arbetarna knappt någon lön alls och mellan juni och augusti i år omkom 44 arbetare.

– Vi kan inte blanda oss i lagstiftningen i ett land, men vi kan heller inte bortse från en situation som är oacceptabel. Presidenten ska personligen resa till Doha nästa vecka för att ta itu med den här frågan, säger han.

– Många pratar om att framtidens kriterier måste uppfyllas för att man ska få anordna ett mästerskap, men vart går gränsen? Vilken standard ska man sätta, vilket land är helt "rent"? Ska USA inte få anordna ett mästerskap på grund av att de har Guantanamo Bay? Listan över lämpliga länder skulle bli väldigt kort.

Klart: VM spelas vintertid

Det har länge varit diskussioner om VM i Qatar ska spelas på sommaren eller vintern. Många menar att det skulle vara direkt livsfarligt för såväl spelare som turister att hålla det på sommaren eftersom temperaturerna ibland uppgår till över 40 grader. De Gregorio bekräftar nu att det näst intill är spikat att VM i Qatar ska spelas på vintern.

– I princip alla är överens om att det ska spelas på vintern, frågan nu är bara när. Blir det november? December? Januari? Eller april? Men det är 2022. Först ska vi arrangera VM i Brasilien och Ryssland, säger han.