Abramovitj anklagas för penningtvätt

avMartin Tolén

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Chelseas ägare Roman Abramovitj anklagas för penningtvätt och kontakt med kriminella organisationer.

Nu nekas ryssen uppehållstillstånd i Schweiz.

– Antydningarna om att Mr. Abramovitj har varit involverad i penningtvätt och har kontakt med kriminella organisationer är helt felaktiga, säger advokaten Daniel Glasl.

Roman Abramovitj, 51, har varit Chelseas ägare sedan 2003.

Ryssen köpte då den engelska storklubben av förre ägaren Ken Bates och har sedan dess sett sitt Chelsea spela hem bland annat fem ligatitlar och en Champions League-titel 2012.

Men nu är miljardären i blåsväder.

Schweiziska Tages-Anzeiger skriver att Abramovitj anklagas för penningtvätt och kontakt med kriminella organisationer – vilket gjort att han nekats uppehållstillstånd i Schweiz.

”Är helt felaktiga”

Enligt tidningen ska uppgifterna ha kommit fram under en rapport gjord av schweizisk polis och att man skulle se ryssens närvaro i landet som ett hot mot den allmänna säkerheten och landets rykte.

Abramovitjs advokat Daniel Glasl nekar dock till anklagelserna som riktats mot ryssen.

– Antydningarna om att Mr. Abramovitj har varit involverad i penningtävtt och har kontakt med kriminella organisationer är helt felaktiga. Mr. Abramovitj har aldrig deltagit i någon penningtvätt och har ingen kriminell bakgrund, säger han enligt Tages-Anzeiger enligt Fotbollskanalen.

Abramovitj har den senaste tiden även nekats förnyat visum i Storbritannien på grund av den spända relationen mellan Storbritannien och Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM