”Då blir jag genuint glad om AIK vinner”

avPer Bohman

Foto: BILDBYRÅN

Andreas Alm är tillbaka – för att stoppa AIK.

Men han hymlar inte om sina känslor för gamla klubben.

– Om vi inte är inblandade i guldstriden så hoppas jag att AIK vinner guldet. Då skulle jag bli genuint glad, säger den förre tränaren.

Det vore dumt, till och med felaktigt, att kalla AIK:s spelschema de senaste veckorna för lätt. Behagligt är nog ett bättre omdöme. Inga matcher i allsvenskan är förstås enkla, men ingen överraskas av att AIK planenligt städat av Sundsvall, Kalmar FF, Elfsborg och dubbla möten med Brommapojkarna och Trelleborg.

Nu väntar dock höstens första riktiga test. AIK tar emot ett högtflygande Häcken och de senaste omgångarnas bästa offensiv dundrar in i den allra starkaste defensiven. Inte nog med det: förre tränaren och alltjämt mycket uppskattade Andreas Alm besöker för första gången Friends Arena sedan han tvingades lämna klubben våren 2016.

Varför ser Häcken så bra ut just nu?

– Vi har haft en stor hängivenhet efter sommaruppehållet. Framför allt har vi fått kraft av att spela ute i Europa. Folk pratar om att det är jobbigt med fler matcher. Men att få möta Red Bull Leipzig – med deras höga tempo – var jäkligt bra för oss eftersom de var jäkligt duktiga på saker som vi har jobbat hårt på.

Till exempel?

– De har ett presspel som är väldigt instinktivt och även vårt egna gängjagande har blivit starkare av det. Vi jobbar hårdare och duellspelet, presspelet samt omställningarna flyger bättre i vårt 4-3-3.

Det har onekligen gett resultat. Häcken har fyra raka segrar och 15-1 i målskillnad.

– Vi börjar närma oss vår bästa nivå. Vi vågar spela, jag ska inte säga med små marginaler, men rätt trångt och med risktagande offensivt.

”Bra jäkla fråga”

Är Häcken 2018 mest lika det offensiva Peter Gerhardsson-Häcken eller mer defensiva Mikael Stahre-Häcken?

– Bra jäkla fråga. Från början ville jag ändra så lite som möjligt och förädla det jag fått i arv från Peters långa, fina period och Mickes korta, intensiva och lyckosamma period. Sen knuffar jag det lite mer åt mitt håll hela tiden, men inte för snabbt för att undvika att det blir schizofrent för spelarna.

Alm berättar att han i framtiden – lite förenklat – vill att laget lär sig ett mer flexibelt presspel i defensiven och får till en betydligt mer löpstark offensiv.

– Jag vill förstås fortsätta sätta min prägel på laget framöver.

Med formtoppade offensiva spelare som Daleho Irandust, Alexander Jeremejeff och – framför allt – Paulinho är Häckens anfallsspel ett hot även för defensivt överlägsna AIK.

– Paulinho tillhör den skara brassar som jobbar extremt hårt. Han har allt. Med nummer tio på ryggtavlan går han alltid in först i duellerna eftersom han vet att det smittar av sig på resten av laget.

Hur bra är han, tycker du?

– Med bollen håller han allra högsta klass. Han är smart och hittar rätt ytor även om han är vänsterytter. Dessutom visar han stor kärlek för Häcken och Hisingen.

Irandust färdig toppspelare

Han framstår också – ursäkta uttrycket – som självisk, fast på rätt sätt?

– En stor del av honom, en mycket bra sida, är att han visar upp ett ego i all sin klass på planen. Men det egot kan också uppskatta att bidra med framspelningar och att vinna matcher tillsammans med sina lagkamrater.

Paulinho är inte ensam. Spelfördelaren Irandust förvandlas alltmer från ojämn supertalang till en mer färdig toppspelare.

– Han spelar riktigt bra fotboll nu. Många vill att han ska slå igenom på ett halvår, studsa ut i Europa och säljas dyrt till något lag som vill köpa dyrt på potential. Men han ska fanimej nå den nivån oavsett den tid det tar. Det finns ett stort tryck på honom från många håll.

Hur ska Häcken göra mål på AIK (11 insläppta på 19 matcher) som är så svåra att få hål på?

– Friends har verkligen utvecklats till en borg. AIK vinner hemma och vinner och kryssar på bortaplan. Vi möter ett lag som inte bara är bra just nu, utan sedan länge. Det är en tuff match. Vi måste ha en effektivitet som är nära 100 procent. Så är det bara. AIK släpper till ett så litet antal målchanser under säsongen, så har vi chansen att peta, nicka eller knäa in en boll bakom Oscar Linnér så måste vi ta den.

Varför är de så bra defensivt?

– De har ett tålmodigt anfallsspel – med bollen – som stressar motståndarna. Dessutom har de ett djup hemåt i planen och kan alltid vila med bollen och själva sätta det tempot de vill ha. De väljer när de ska växla upp. När motståndaren har bollen så känner de att de måste göra något snabbt, eftersom man inte har den så ofta. De är täta och samlade. AIK skapar matchbilden de själva vill ha.

Och personligen då: Hur känns det att kliva ut på Friends Arena igen?

– Det vet jag ju inte än, eftersom jag inte gjort det. Men hur jag känner just nu, innan matchen? Då känns det... ingenting. Fast när jag väl kommer träffa alla spelare och ledare som jag jobbat med i många år är det ju människor jag verkligen gillar. Kanske att det blir en speciell känsla med arenan då. Jag var ju med på Friends då den AIK-invigdes.

Guldtipset: AIK

Vilka vinner guld?

– AIK. Och det sa jag redan på upptakten. Det gäller inte bara resultaten. Ur ett större perspektiv så tycker jag att AIK befinner sig i en unik tidpunkt i föreningens historia. Det är lite av en ny epok, säger Alm och utvecklar sitt resonemang:

– Under min tid i AIK så ville jag att AIK skulle utvecklas till en storklubb och inte vara en stor klubb. Förstår du? För vi var en stor klubb, inte en storklubb. I dag tycker jag att AIK är en storklubb med jämna toppresultat. De är inte beroende av den "perfekta" säsongen, utan klarar sig bra även om Nils-Eric Johansson tvingas sluta och Robert Lundström och Jesper Nyholm går sönder. Därför kommer de att vinna guld, tror jag. AIK har alltid velat vara en storklubb i stället för en stor klubb, och nu är de på god väg i såväl sportslig, ekonomisk som organisatorisk mening.

Om Häcken inte är med i guldstriden... hejar du på AIK då?

– Hejar och hejar. Men ja, om Häcken inte kan vinna guld så hoppas jag att AIK ska vinna guldet. Jag känner så många som jobbat hårt för det i så många år. Underbara människor, länge i min närhet. Så ja, det vill jag. Men Häcken är rent teoretiskt inte borta än, vilket ju känns bra inför just den här matchen. Vi vill vinna mot AIK, och vi vill vinna även mot Hammarby senare under säsongen. Men om vi inte är med längre, teoretiskt, i guldkampen så blir jag genuint glad om AIK vinner.

ARTIKELN HANDLAR OM