”Inget som ska finnas inom proffsfotbollen”

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

Turbulensen i Brommapojkarna efter Sportbladets avslöjande har väckt reaktioner.

Två av dem som reagerar är BP-fostrade Albin Ekdal och John Guidetti.

– Olyckligt att det kommer. Det blev liksom dåligt allting, säger Guidetti.

Det har varit turbulenta dagar för Brommapojkarna. I fredags kunde Sportbladet berätta vittnesmål om tränaren Luis Pimentas ledarskap.

Flera spelare i IF Brommapojkarna berättade för Sportbladet om miljön i föreningens a-lag. Spelarna har då, anonymt, vittnat om pennalismen, sexismen, mobbningen och rasismen som tränaren Luis Pimenta uppges stå för.

Efter uppgifterna meddelade sportchefen Daniel Majstorovic att den utpekade tränaren tar timeout medan föreningen utreder uppgifterna som framkommit i Sportbladet.

”Trist det som sker”

Albin Ekdal och John Guidetti är båda fostrade i Brommapojkarna. De befinner sig nu på plats i Stockholm i samband med landslagets samling inför kommande landskamper (Österrike och Turkiet).

Efter måndagens träning fick de frågor om hur de ser på situationen i barndomsklubben.

– Jag har läst det som har skrivits. Jag har inga större ingångar i BP eller vänner som jag snackar med. Trist det som sker. Min bild av BP är att det är en familjär klubb med stort fokus på respekt och samhörighet och man behandlar alla väl. Jag hoppas att man hittar tillbaka till det, säger Ekdal och fortsätter:

– Det är inget som ska finnas inom proffsfotbollen och i en klubb som ligger mig varmt om hjärtat och jag bara har fina minnen från.

Hårdare jargong utomlands

Guidetti har också reagerat på Sportbladets uppgifter.

– Det är tråkigt såklart och väldigt olyckligt. Olyckligt när det kommer och att det kommer när det kommer om det är sant. Det blev liksom dåligt allting, säger han och fortsätter:

– Om det stämmer är det väldigt olyckligt. BP är en klubb som ligger mig nära hjärtat. Jag hoppas att de kan lösa det. Jag vet inte vad som har hänt och har inte pratat med någon men jag hoppas att de löser det snabbt.

Guidetti tror att det kan ha blivit en kulturkrock och att klimatet är hårdare utomlands.

– Om de är hårda och kan använda svordomar åt oss, självfallet är det så. Jag är uppväxt i England och det är inget jag tänker på. Men det är klart att de är väldigt hårda och kan berätta exakt för en hur dåligt man har varit. Självklart tror jag att det är lite hårdare utomlands och en hårdare jargong, säger han.

Foto: BILDBYRÅN