Landslagsstjärnan från hjälte till syndabock

avMichael Wagner

MOSKVA. Viktor Claesson, 26, gick från hjälte till syndabock.

Efter mål tre matcher i följd missade Krasnodarstjärnan en bakåtpassning vid CSKA Moskvas avgörande 2-1-mål.

– Det är en tunn linje mellan succé och fiasko, säger han.

Uppstickaren i rysk fotboll, svensklaget Krasnodar med lagkaptenen Andreas Granqvist och Viktor Claesson, hade ett bra läge att på allvar blanda sig in i kampen om en av ryska ligans tre Champions League-platser inför bortamötet med CSKA Moskva under söndagen.

Krasnodar har klättrat i tabellen sedan en mycket formstark Viktor Claesson med mål tre matcher i följd, bland annat ett drömmål på volley i förra omgången mot Arsenal Tula, lyft laget.

Claesson delaktig i 1–0

Efter en mållös första halvlek på nybyggda VEB Arena gjorde gästande Krasnodar 1-0 (53) mot CSKA som spelade utan skadade Pontus Wernbloom.

Claesson slog en öppnande passning i en kontring, bollen nådde lagkamraten Wamberto som i sin tur nådde målskytten Jurij Gazinskij.

– Sedan hade vi ju kontroll. Det var vi som var farligare i våra spelvändningar snarare än att CSKA var nära att göra 1-1, säger Viktor Claesson efteråt till Sportbladet.

Svensken var nära en repris, med ett nytt drömmål.

Svensken tog ner ett inlägg på bröstet och sköt på volley tätt utanför.

– Det var inte så långt ifrån. Det hade varit 2-0 och game over, säger Claesson.

Men i stället var det CSKA:s återvändare från Leicester, nigerianske landslagsspelaren Ahmed Musa, som fick på drömträffen och dunkade in 1-1 (73) i nättaket.

Tung förlust

Hemmalaget pressade på rejält och med fem minuter kvar missade Claesson en bakåtpassning, bollen hamnade hos Musa som helt fri kunde göra 2-1 (85).

– Det är surt, det känns som hela säsongen kommer ner till den här matchen. Vi har den i vår hand och så får de två slumpmål som det känns. Det är en tunn linje mellan succé och fiasko, säger Viktor Claesson.

Hur mycket grämer du dig över den missade passningen vid deras 2-1-mål?

– Det är inte det jag grämer mig över i första hand. Det är sånt som händer och det kunde varit vem som helst. Det jobbiga är att vi förlorar och tappar poängen.

Utan dina mål tre matcher i följd hade ni inte varit i den här fina positionen heller.

– Men så tänker man tyvärr inte. Det är bara att gå vidare, säger Claesson med ett snett leende.

En av planens bästa

26-åringen var en av planens bästa spelare fram till misstaget. Säsongen som helhet har varit en stor succé med nio mål (femma i skytteligan) och sex målgivande passningar (tvåa i assistligan).

– Det har gått över förväntan. Jag har fått större och större ansvar i spelet. Jag känner att laget ger mig stort förtroende och att de litar på mig.

Krasnodars lagkapten, Andreas Granqvist, som stod för en stabil insats säger:

– Jag behöver inte säga något till Viktor och han behöver inte känna något dåligt samvete. Han har gjort en supersäsong och det misstaget kunde lika gärna jag gjort. Vi borde dödat matchen med ett 2–0-mål innan det gjorde 1–1.

Vinner Spartak Moskva sin match under måndagen är dock Krasnodar fyra poäng från en Champions League-plats med bara tre omgångar kvar att spela.

Liten chans nå CL

– Vi får försöka ta full pott och hoppas att de andra tappar poäng. Några av lagen möter varandra i nästa omgång och kommer att tappa där så chansen finns kvar, säger Viktor Claesson.

Segern för CSKA Moskva var mycket viktig för Pontus Wernblooms lag. 

Det forna armélaget har bra chans att ta en av Champions League-platserna och kan teoretiskt fortfarande även vinna ligan.

Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET
Claesson.