Jönssons kanon räddade poäng mot Djurgården

Kritik mot Dif-tränaren: ”Det blir en negativ känsla”

avPetra Thorén, Simon Norberg

FOTBOLL

STOCKHOLM-BORÅS. Djurgården tappade två poäng i matchens sista minut borta mot Elfsborg efter en kanon från veteranen Jon Jönsson.

Då kritiserades stockholmarna I C Mores sändning för att vara fega.

– Jag tycker man borde fortsatt spela med två anfallare, Elfsborg såg inte speciellt farliga ut, säger Hasse Backe i C More.

– Det är lätt att sitta i C More och kritisera. De är experter och de är bra, men de vet inte allt som händer och sker, säger Özcan Melkemichel till Sportbladet.

Elfsborg inledde matchen mot Djurgården piggt och Simon Lundevall gav hemmalaget ledningen.

Men Djurgården hann före paus både kvittera, efter fin omställning av Jesper Karlström och en tåfjutt av Jonathan Ring, samt ta ledningen via ett vasst skott av Aliou Badji 2–1.

Andra halvlek var öppen, men efterhand tog Elfsborg över spelet och gick för en kvittering.

Och när klockan nådde 90 minuter dundrade backveteranen Jon Jönsson in kvitteringsmålet och ordnade en poäng till boråsarna.

Frågande till bytet

I C More kritiserades Djurgården för att de backade hem för tidigt och blev för låga i försvarsspelet. Framförallt ställde sig experten Hasse Backe frågande till att anfallaren Tino Kadewere byttes ut till förmån för mittbacken Jonas Olsson.

– Det blir en negativ känsla när jag tycker Djurgården har kontroll på det här. Jag tycker man borde fortsatt spela med två anfallare, Elfsborg såg inte speciellt farliga ut, säger han.

När Sportbladet en mötte Özcan Melkemichel en bra stund efter matchen var han fortfarande besviken.

– Det är fortfarande surt, det känns som en förlust, säger han.

Vad säger du om kritiken kring de taktiska förändringarna?
– Vi visste att det skulle komma runt på kanterna och därför tog vi in Jonas (Olsson, mittback), när de hade satt in Prodell (Viktor, anfallare) och vi visste att det skulle komma inspel. Men det kändes som att vi hade kontroll, det var inte så att de skapade farligheter i den perioden, säger han och fortsätter:
– Det är ett inlägg som touchar på vår spelare, vi blockerar första skottet på ett bra sätt och sen går den till Jon Jönsson som klipper till direkt. Det är svårt att skydda sig från den typen av skott.

Djurgårdens tränare tar kritiken med en nypa salt.

– Vi hade kontroll, det är inte därför vi förlorade matchen. Hade vi vunnit hade de berömt oss säkert... Det är ingen frukt av att vi gör den förändringen. Hade de skapat mycket hade jag kunnat säga att bytena var fel, men nu var det inte så, säger han.

Han pekade på att det var först under den sista perioden som Djurgården spelade med fem mittfältare.

– Det var lite trötthet för våra spelare också. Badji fick en smäll på knät, Karlström (Jesper) kramp, säger han.

Sportbladet talade med flera av Djurgårdens spelare efteråt. Jonathan Ring tyckte att de som var på plan kunde varit lite modigare.

– Jag tycker vi sjunker lite för långt i andra halvlek. Samtidigt skapade de inte något farligt. Vi låter dom ha boll på rätt sida hela tiden. De är bollskickliga och vi blev lite fega. Vi borde vågat stå lite högre, säger Jonathan Ring.

”Upp till Özcan”

Hur ser du på bytena?

– Det är upp till Özcan vilka han vill byta, det har jag inget att säga om. Jag tycker att vi borde klarat det bättre ändå.

– Vi vill stänga matchen. Det är okej, de skapade inte så mycket. Özcan vill stärka upp defensiven, men nu blev det som det blev och det känns surt, säger Andreas Isaksson.

Inhopparen Jonas Olsson, som sparades av säkerhetsskäl från start i då matcherna ligger tätt, påpekar också att Jon Jönsson fick på en väldigt bra träff.

– Jag tyckte vi löste det ganska bra, men ibland kommer det en chans. Vi försvarade bra på inlägget, sen damp den ner framför Jon som fick på en kanonträff. Det ska man inte ta i från honom, säger Jonas Olsson.

– Med facit in hand kan man säga att man inte ska göra defensiva byten, men när vi gjorde de bytena kändes det som att vi började få problem, säger Jonas Olsson.

Foto: CMORE
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM