Tjänar lika mycket - som samtliga damspelare i topp sju-ligorna

Foto: TT

avLo Hägerfelth

FOTBOLL

Manliga fotbollsspelare tjänar mer än kvinnliga, det vet vi redan om.

Nu visar en ny studie ytterligare på skillnaderna.

Den visar nämligen att Neymar tjänar lika mycket som samtliga spelare i damernas sju toppligor gör sammanlagt.

Löneskillnader mellan herrspelare och damspelare inom fotbollen har varit ett återkommande samtalsämne denna höst.

Framför allt är det i landslagssammanhang där bland annat Norges herrlandslag gick ner i lön för att motsvara det damlandslaget fick, där det danska damlandslaget strejkade för att deras landslagslön var för dålig. Och inte minst har vi exemplet här i Sverige där damlandslaget hotade med att bojkotta fotbollsgalan om inte deras avtal förbättrades.

Nu har Sporting Intelligence sammanställt en studie som visar på skillnader i lönerna. Hänvisade till av The Guardian visar undersökningen att löneskillnaderna inom fotbollen är större än vad de är inom till exempel politiken och sjukvården.

För att understryka skillnaderna jämför tidningen de sammanlagda lönerna för spelarna i de sju högst rankade damligorna med Paris Saint-Germains nya guldklimp Neymar. Svaret? Brassen tjänar nästan exakt lika mycket som de 1 693 spelarna i Frankrike, Tyskland, England, USA, Sverige, Australien och Mexiko.

”Ett enormt kommersiellt värde”

Det är dock inte enbart inom fotbollen som löneskillnader mellan damer och herrar går att urskilja, de finns i övriga sporter också. Anledningen till det viftas ofta bort som en följd av det kommersiella intresset, att herrsport drar in mer pengar och att spelarna således också bör tjäna mera.

Ruth Holdaway, vd för välgörenhetsorganisationen Women In Sport, tycker dock annorlunda.

– Damsport har ett enormt kommersiellt värde. Du behöver bara titta på cricket-VM för damer i somras där finalen var slutsåld. Det handlar om hur varumärken kan se på vilket sätt de kan skörda frukten av damsport, säger Holdaway enligt The Guardian och hoppas att flera tar efter Norges exempel.

– Vi skulle älska att se flera förbund värdera sina kvinnliga idrottare på samma sätt som sina manliga idrottare. Det handlar inte enbart om lika lön, det handlar om de signaler som det skickar för hur kvinnor värderas.

Här är fotbollens 10 dyraste övergångar 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Neymar