Karlsson: Så ska United få plats med båda

Foto: Dave Thompson / TT / NTB Scanpix

Finns det plats för både Zlatan Ibrahimovic och Romelu Lukaku i en startelva i Manchester United?

Det borde inte finnas det, men möjligheterna är betydligt större i dag än inför säsongen.

Zlatan Ibrahimovic mirakelrehabilitering är ett faktum. I april var korsbandet av. Nu, sju månader senare, ingår han i matchtruppen i Manchester Uniteds möte med Newcastle United (18.30 i morgon).

Det går att säga mycket om svenskens helt ofattbara beslutsamhet under vägen tillbaka, hans förmåga att vid 36 års ålder jobba stenhårt i gymmet för att vara redo så här snabbt.

Vem ska han spela?

Vi har inte fått så mycket detaljer om vare sig skadan eller rehabiliteringen så vi kan fokusera på det vi vet med säkerhet:

José Mourinho har redan nu tillgång till två anfallare av högsta Premier League-klass, och den stora diskussionsfrågan är vem av dem som United-managern kommer att spela.

Både Zlatan Ibrahimovic och Romelu Lukaku är typiska ”nior”, vana att spela ensamma där framme.

Inledningsvis kommer Romelu Lukaku att vara förstavalet. Det är naturligt att Zlatan Ibrahimovic matchas in försiktigt efter en så lång skadefrånvaro.

Sedan blir det en konkurrenssituation och den är betydligt mer öppen nu än för två månader sedan. Då toppade Manchester United tabellen, Romelu Lukaku hade rivstartat säsongen och hans rörlighet hade gett United nya dimensioner i offensiven. Då var Lukaku ”untouchable” i startelvan. Men belgarens form har dalat och senaste veckorna har United haft en enorm avsaknad av kreativitet, främst i form av skadade mittfältaren Paul Pogba, men även i form Zlatan Ibrahimovic. 

Så kan Mou få plats med båda

Så lösningen kanske, trots allt, blir att spela dem båda?

När säsongen började såg det otänkbart ut. José Mourinho har aldrig tidigare använt tvåmannaanfall och hans arbetsbeskrivning av nummer tio-rollen i sin filosofi rimmar inte riktigt med Zlatan Ibrahimovic. Vi minns ju hur han satte den briljante Juan Mata i frysboxen i Chelsea för att Oscar hade bättre presspel. Och vi kan även idag konstatera att den defensivt svage Juan Mata inte får spela tia idag i Manchester United utan ”knuffas” ut på kanten. 

Så även om Henrich Mchitarjan varit misslyckad senaste matcherna tror jag inte Mourinho använder Zlatan som tia, mer än som offensiv åtgärd i en andra halvlek vid underlägen. 

Hur kan då Zlatan Ibrahimovic och Romelu Lukaku få plats i samma elva?

Jag ser två möjligheter.

Den första: Den här hösten har 5-3-2 plötsligt blivit på modet i engelsk fotboll. Inget topp 6-lag har använt  den här uppställningen mer än sporadiskt det senaste decenniet, men senaste två månaderna har Tottenham, Chelsea och Manchester United anammat den defensivt inriktade 5-3-2-formationen. Manchester City började säsongen med 5-3-2 men övergav systemet efter ett par matcher. Utvecklingen mot 5-3-2 var otänkbar bara för ett halvår sedan, men den taktiska utvecklingen går snabbare och snabbare.

Med en sådan uppställning kan man spela både Ibrahimovic och Lukaku, men då finns istället ingen tröja över till vare sig Marcus Rashford eller Anthony Martial. 5-3-2 känns även mest som en formation för toppmatcher på bortaplan när José Mourinho vill spela för 0–0.

Den andra: Romelu Lukaku är onekligen en typiskt centertank med sin tyngd och sin näsa för målet. Men under Roberto Martinez i Everton användes han vissa matcher med framgång även om ytter. Tack vare Lukakus storlek fick Everton därmed ytterligare en uppspelspunkt, förutom att belgaren fick chansen att bryta in från högerkanten och komma till avslut med vänstern.

Kan bli hans chans

Manchester United har, trots att klubben investerat flera miljarder kronor på spelarförvärv, fortfarande två stora brister i startelvan. Vänsterbackspositionen är den mest akuta, men det finns även en lucka att fylla på högerkanten då Marcus Rashford och Anthony Martial trivs bäst till vänster. Ed Woodward i flera år haft ögonen på Gareth Bale.

Kan Romelu Lukaku bli en temporär lösning till höger under våren? Det är inte klockrent, men det kan bli hans chans till startminuter.

Zlatan Ibrahimovic har lovat att han ska komma tillbaka ”starkare och bättre än tidigare” och då kommer han ge Lukaku en hård match om positionen längst fram.

avKalle Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM