”Zlatan håller sin klubb som gisslan”

Teorin: ”Utnyttjar sin makt – vill tvinga dem”

avAndreas Käck

Är Milan-ryktena bara en skenmanöver?

Den teorin lanserar LA Galaxy-experterna Josh Guesman och Kevin Baxter, som snarare tror att Zlatan Ibrahimovic utnyttjar sin makt för att tvinga igenom stora förändringar.

– Just nu håller han klubben som gisslan, säger Guesman.

Det ryktas ihärdigt om en återförening mellan Zlatan Ibrahimovic och AC Milan.

Italienska medier tapetserar sina sajter med uppgifter om att 37-åringen – trots att han har ett år kvar på kontraktet med sin nuvarande klubb LA Galaxy – är nära en comeback.

Men stämmer det verkligen?

Planterat rykte?

I podcasten Corner Of The Galaxy spekulerar de respekterade Galaxy-experterna Josh Guesman och Kevin Baxter om att det hela snarare kan vara ett planterat rykte från Zlatans agent, Mino Raiola. En slags förhandlingstaktik för att tvinga igenom stora förändringar i LA Galaxy och mångdubbla ”Ibras” lön.

När Zlatan skrev på för Galaxy hade klubben redan fyllt sin kvot av så kallade ”designated players” (sådana som inte omfattas av lönetaket och som därmed kan få extra mycket betalt), men enligt Kevin Baxter kan det mycket väl ha funnits en tyst överenskommelse om att detta ska förändras till kommande säsong.

”Mest makt i klubben”

Men hittills har Galaxy inte lyckats frigöra något utrymme. Och Guesman/Baxter tror att det är därför Milan-ryktena tar fart just nu.

– När vi pratar om Zlatan så pratar vi om en spelare som gjorde 22 mål och 10 assist och som var nära att ta laget till slutspel på egen hand. Han har mycket makt och just nu verkar det som att han håller klubben som gisslan. Han säger: ”Ni måste rensa upp i organisationen, få ihop ett slagkraftigt lag och göra mig till ’designated player’. Gör ni allt det så kommer jag tillbaka”. Zlatan är den med mest makt i hela klubben och det verkar som att han använder den makten för att tvinga igenom de här förändringarna, säger Guesman.

”Sänder en signal”

Kevin Baxter fyller i:

– Det blir mer och mer uppenbart att Zlatan hade stort inflytande i beslutet att sparka Sigi (Schmid, förre tränaren, reds.anm). Det han gör nu är att han sänder en signal: ”Jag vill inte slösa min tid i ett lag som inte försöker vinna. Andra spelare kanske är okej med det, men jag har varit med i spelet länge och jag vet att det inte kommer funka med laget och organisationen som vi har nu. Är ni inte seriösa så går jag till Milan eller någon annan klubb som verkligen försöker vinna saker”, säger Baxter.

ARTIKELN HANDLAR OM