Matchhjälten: ”Vi ska inte tro att vi är några världsmästare”

Foto: BILDBYRÅN

avEmil Carlsvärd

FOTBOLL

TÄBY. 6–0 byttes ut mot 1–0.

Djurgården tog andra raka segern i Svenska cupen under lördagen, och nu börjar det lukta kvartsfinal.

Men matchhjälten Niklas Gunnarsson poängterar att ingenting är klart.

– Vi tar den matchen (Jönköping) jätteseriöst. Vinner vi med några mål så blir vi kanske den bästa gruppettan och får garanterad hemmamatch därefter, säger norrmannen till Sportbladet.

Inför 2 512 åskådare på Vikingavallen, nytt publikrekord tack vare många tillresta djurgårdare, var det som förväntat Djurgården som tog tag i taktpinnen i svenska cupens andra omgång mot Frej.

Redan efter 30 sekunders spel var faktiskt bollen över mållinjen för bortalaget, men Tinotenda Kadewere var då avblåst för offside.

Djurgården, som startade med samma manskap som vann premiäromgången i överlägsen (6–0 hemma mot Degerfors), fortsatte därefter vara det bollförande laget halvleken ut. I den 12:e minuten fick Kadewere nästa chans i straffområdet, men anfallarens skott gick en bra bit över.

Heta chanserna saknades

Blåränderna skapade lägen, men de riktigt heta chanserna lyste med sin frånvaro under första 45. Frej gjorde det samtidigt bra defensivt och höll djurgårdarna på utsidan på ett bra sätt.

I andra halvleken fortsatte Djurgården jaga ett ledningsmål, även om Frej spelmässigt kom in i matchen mer och mer. Dif var framför allt heta på sina hörnor, där bland annat Jonas Olsson nådde högst efter dryga timmen – men Atanackovic räddade.

Frej var dock inte alls blygsamma framåt. Nsima Peter kom i den 70:e minuten fri med Isaksson, men tappade fotfästet och hans skott liggandes räddades av den förre landslagsmålvakten.

Men måljublet skulle komma.

I den 75:e matchminuten vräkte Niklas Gunnarsson in 1–0 för bortalaget, ett mål som kom att bli det enda och var därmed matchavgörande.

Målet kom på en frispark från Kevin Walker, där matchhjälten hade bytt plats från sin vanliga ursprungsposition.

– Jag skulle egentligen gått på första stolpen, men jag pratade med Jonas (Olsson) om att försöka byta en gång. Att han i stället skulle gå på första så kunde jag gå bakom honom. Och det funkade ju jäkligt bra. Sen är också Jonathan (Augustinsson) och Kevin (Walker), som slog frisparken, väldigt duktiga på att slå. Då blir det enklare för oss som ska in i boxen, säger Gunnarsson.

”Har allt i egna händer”

Djurgården var det spelförande laget i princip hela matchen, men målet dröjde alltså till den 75:e matchminuten.

– I första halvlek tycker jag vi dominerar i alla spelets faser. Men i andra verkade det som att de fick lite mer självförtroende när vi inte gjorde mål. Det blev lite mer kamper, men vi vinner matchen och det helt välförtjänt. Det är skönt nu att ha allt i våra egna händer mot Jönköping.

Dif tar emot Jönköpings Södra hemma på Tele2 Arena om en vecka. Efter dagens seger är blåränderna i praktiken klara för kvartsfinal – men laget tänker inte ta ut något i förskott, menar Gunnarsson.

”Inga världsmästare”

– Vi ska vinna den matchen med så mycket vi kan. Vinner vi matchen med några mål så blir vi kanske den bästa gruppettan och får garanterad hemmamatch därefter. Så vi tar den matchen jätteseriöst. Vi ska inte bli loja och tro att vi är några världsmästare, utan vi ska fokusera på nästa match så kommer de andra matcherna senare.

Högerback två matcher i rad, men tidigare också mittback. Niklas Gunnarsson sticker inte under stol med vilken position han föredrar helst.

– Jag trivs bäst som mittback, det är väl min starkaste position. Men jag kan också spela ytterback, det är där jag spelat med landslaget i Norge. Jag är bra där också. Men det viktigaste för mig är att jag får spela, och det visade jag här i dag att när jag spelar så gör jag det bra. Det är skönt för mig.

Spelschema allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM