Larsson: Blåvitt den självklara vinnaren – de andra kan börja spela innebandy

FOTBOLL

Aftonbladets musikkritiker Markus Larsson om de bästa introlåtarna i allsvenskan

Hur allsvenskan slutar?

1. IFK Göteborg. 2. AIK. 3. Gais.

I alla fall om musiken får bestämma.

Antar att jag bör närma mig ämnet på ett ödmjukt sätt.

Jag är fortfarande av den bestämda uppfattningen att sport och musik inte hör ihop.

Visst finns det undantag. Men ett undantag är inget äktenskap. Det är ett taffligt one night stand.

Och introlåtarna i allsvenskan får mig inte direkt att ändra åsikt.

Nu ska man inte sparka på någon som redan ligger. Eller rättare sagt: spotta på någon som redan har fått rött kort.

Men i vissa fall måste man älska sin hemstad och sitt lag lika mycket som sitt eget barn för att uppskatta smörjan.

Bra introlåtar i fotboll är inte samma sak som bra låtar i den vanliga världen. Ni vet, den som fortsätter att lunka på efter slutsignalen. Tro det eller ej, men det finns en sådan, Erik Niva.

Introlåtarna måste också bedömas utifrån hur allsångsvänliga de är, deras historia och hur starkt de av tradition är förknippade med lagen.

Om man skulle plocka bort bidragen från sammanhanget – fotbollsarenorna – hade det inte blivit någon match alls.

Att Gais använder Håkan Hellströms ”Gårdakvarnar och skit” är som att slå en straffspark innanför mållinjen. Försök att missa ­nätet från det avståndet.

Låten behöver inget publikstöd

En sorgsen låt om vackra förlorare är mångbottnad poesi i en genre som vanligtvis satsar på enkla klyschor och slagord. Det är bästa ­låten.

Men när det gäller fotboll är Hellströms ballad inte lika allomfattande och mäktig som AIK:s ”Å vi e AIK”. Det är klassisk svensk arenarock som fått genomslag långt utanför Råsunda. Även de som aldrig offrat en minut på sport kan känna igen den och nynna med.

Men IFK Göteborg är den självklara vinnaren. Joel Almes ”Snart skiner Poseidon” låter inte bara fantastisk på Ullevi. Texten och melodin behöver egentligen inget publikstöd alls. Balladen är precis lika stark och omvälvande i en ensam och omöblerad lägenhet i Södertälje.

”Å vi e AIK” och ”Snart skiner Poseidon” är över huvud taget de enda av fotbollslåtarna i allsvenskan som förtjänar att nämnas i samma mening som genrens oöverträffade mästerverk: Liverpools ”You’ll never walk alone” med Gerry & The Pacemakers.

De andra lagen ska vara glada att allsvenskan inte handlar om introlåtar. I så fall skulle många åkt ut så hårt att de hade fått börja spela innebandy i stället.

ARTIKELN HANDLAR OM