Tidernas domartavla

FOTBOLL

Peter Wennman: Nu MÅSTE det bli målkameror i fotbollen

Foto: en meter över linjen Tv-repriserna visar tydligt att bollen är över mållinjen. När Manchester Uniteds målvakt kastar ut den igen är den nästan en meter över linjen och Tottenham blir bestulet på segern.

LONDON

Nu får det snart vara nog.

Den ena skandalösa domarmissen efter den andra håller på att avgöra toppstriden i Premier League.

I går rånades Tottenham på segern mot Manchester United, precis som Liverpool bestals på en straff mot Chelsea i lördags.

Det för i alla fall en god sak med sig:

Det kommer att bli målkameror också i fotbollen, det MÅSTE det bli.

Foto: I den sista ordinarie spelminuten skickar Tottenhams Pedro Mendes i väg en lyra från halva plan. Bollen går i en hög båge. Manchester Uniteds målvakt Roy Carroll ställer upp för att fånga bollen i "skopan”. Carroll missbedömer bollen som på ett oförklarligt sätt rullar över målvaktens vänstra axel. När Carroll får tag på bollen är den nästan en meter över mållinjen.

Bara nån minut återstod av matchen på Old Trafford när Tottenhams Pedro Mendes skickade iväg en lyra ända från mittlinjen, bort mot Uniteds målvakt Roy Carroll.

Den osäkre Carroll skulle fånga bollen i famnen, men fumlade in den i mål – SOLKLART bakom mållinjen.

Det var ett pinsamt ingripande. Om jag hade ”bollat gris” med min dotter hade hon greppat den bollen.

Men ännu mer pinsamt var förstås att Carroll fick vifta ut bollen ur målet utan att domarna reagerade. Spelet fortsatte som vanligt.

Det blev 0-0, Tottenham torskade två poäng och United tjänade en.

Detta hände i samma veva som flera managers, med Sir Alex Ferguson i spetsen, gått ut i brittisk press och krävt att domarna måste få ta hjälp av videokameror under matcherna.

Det har varit ungefär fifty-fifty för och emot ett sånt arrangemang bland fotbollsexpertisen, men efter det som hände i går kan motståndarna knappast blunda längre:

I dagens fotboll händer allt snabbt, varje liten situation är så avgörande, så mycket står på spel att man måste ta till alla medel för att skapa rättvisa.

Sir Alex: Det var mål

Eller som Tottenhams manager Martin Jol sa i går, efter åttonde raka utan förlust:

– Vi befinner oss i år 2005. Hela världen är full av teknologiskt avancerade uppfinningar. Ska vi inte kunna hitta ett sätt att avgöra om en boll är över mållinjen eller inte?

Uniteds Sir Alex höll med.

Han är 63 år och stod vid mittplan, men erkände efteråt att han sett att Roy Carroll tappat bollen i eget mål.

Det gjorde däremot inte linjedomaren (det heter linjedomare, inget annat) Ray Lewis, som stod närmare händelsen.

Det var naturligtvis en skandalös miss. Men jag skriver det rätt motvilligt, eftersom jag i grund och botten är trött på det ständiga gnäll som domarna måste utstå i den här ligan. Det är förfärligt. Obegripligt att de står ut, faktiskt.

Efter snart sagt vartenda domslut överfalls de av en ettrig, skällande, fuck-off-frustande ung man med ett ansiktsuttryck av Lee Bowyer-typ, ett sånt som bara en mor kan älska.

Däremot välkomnar jag tanken på målkameror. Kan man ha det i ishockey kan man väl ha det i fotboll också.

Ett av motståndarnas argument är att det blir onödigt långa spelavbrott om domarna måste kolla videosekvenser.

Men Sir Alex säger:

– Det behöver inte ta mer än 30 sekunder. Domaren kollar med videodomaren. 30 sekunder, inte längre tid än det tar att göra ett spelarbyte. Det är klart vi måste kunna ordna det. Hade vi haft den funktionen i dag hade Tottenham vunnit mot oss.

I lördags gick Liverpool miste om en straff mot Chelsea efter en klar hands i straffområdet. När det gäller såna situationer är det emellertid lite marigare.

Ska man börja använda videoupptagningar även för sånt blir det snart kaos. Gränsen måste dras vid mållinjen: var bollen inne eller inte?

Det har varit alldeles för mycket sånt här tjafs på sistone.

Det lutar åt en blå vår i London...

Inte minst när det gäller mål som görs efter tveksamma offsidesituationer. Ett par av tv:s experter ansåg till exempel att Fredrik Ljungberg var offside när han nickade (!) in 1–1 mot Manchester City i går.

Skönt då att det sitter ett och annat odiskutabelt skott i krysset emellanåt. Som det som City:s Shaun Wright-Phillips skickade i väg på Highbury.

Och skönt är det också att lag kan vinna enkelt, snyggt och komfortabelt utan minsta babbel om konstiga domslut – som Chelsea i går. Två Drogba-mål betydde 2-0 mot Middlesbrough i går och nu är avståndet sju poäng till Arsenal, elva till United.

Jag upprepar:

Det lutar åt en blå vår i London.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM