Simon Bank: En historisk revolution - och en oroväckande trend

FOTBOLL

Anders Svensson kanske kommer hem till Borås, kanske inte.

Oavsett vilket är det en revolution.

Nej, det nya är inte att företagare tycker att fotbollsklubbar är "hela bygdens intresse".

Det nya är att det betyder något.

Viskan ringlar fint genom parken, det finns rätt fina kaféer på tvärgatorna runt Stora torget, Kinna ligger nära och nya Borås Arena ser ut som en dröm. Så, visst, för tio miljoner kan man väl flytta tillbaka till Borås.

Jag skulle göra det för åtta.

Men ingen har bett mig, för jag heter inte Anders Svensson.

När lokala affärsmän sluter upp i Elfsborgs storsatsning med enorma summor säger det en del både om Anders Svenssons status och om dem själva.

Anders har köpt en halv spelbutik på Österlånggatan och lämnat minst lika stor del av sitt hjärta någonstans mellan Borås Djurpark och Rya Åsar.

Hans kärlek till Borås överträffas bara av boråsarnas kärlek till honom. Sött, men inte nytt.

Det som är intressant, det som är en historisk revolution, är istället de tio miljonerna.

Vet ni hur mycket man kan få på Ellos för tio miljoner? Vet ni hur mycket man kan få på rätt många ställen för tio miljoner?

Borås bryr sig inte.

Elfsborg har en tuff & kaxig vision

Det lokala näringslivet i Borås ser ett värde i att Elfsborg satsar stort och brett och slår sig lite för bröstet. Företagarna ser ett värde som är så stort att de är beredda att låta IF Elfsborg stoppa ner handen i deras kassaskåp och ta för sig.

Jag tror de gör rätt.

Jag tror på idrotten som varumärkesbyggare.

Jag tror dessutom på idrotten som idrott, men det är en annan sak.

Elfsborg - sportsligt ledda av en visionär bonnlurk som heter Stefan Andreasson och hade Sveriges bästa skott på 90-talet - har slutat köpa in landets alla tonårstalanger. Istället skaffar de en modern superarena och vill fylla den med hjälp av en galjonsfigur som skjutit Argentina ur VM.

Det är en pigg, tuff och förtjusande kaxig vision - och företagen köper den. Deras kassaskåp står öppna, och det handlar inte ens om sponsring längre. Det handlar om att investera i en bygds varumärke.

Några frågor följer naturligt.

Är Elfsborg på väg att förhäva sig? Kommer Anders Svensson att skriva på? Vem ska Mido spela biljard med i Southampton om inte Anders bor kvar?

Jag kommer till de frågorna sedan. Just nu är jag mest intresserad av en annan. Den lyder:

Varför älskar ingen Sundsvall?

Om boråsarna bevisar att det går att finansiera en spelaraffär i den här klassen, att det finns städer och bygder där företagslivet tror så mycket på fotbollens dragningskraft - vad är det då som säger att det inte skulle fungera likadant i Sundsvall? Eller i det konstant småskaligt puttenuttiga Halmstad? Eller i Örebr" nej, glöm det förresten.

Elfsborg vill, Borås vågar. Jag inbillar mig att det är en skön tankeställare för alla klubbledare som tror att "drömmar" är ett slags småkakor som serveras på kansliet.

En oroväckande trend

Om Anders Svensson nu väljer att vända hem - vilket jag inte kan tänka mig att han gör - så är det den mest sensationella affär allsvenskan sett sedan han med hatten plockade hem Andreas Andersson till AIK. Andreas hade kontrakt med Newcastle, så affärerna är inte direkt jämförbara, men sign-on-summan den gången låg på ungefär en fjärdedel av vad Elfsborg erbjuder Anders Svensson. Det säger en del.

För allsvenskan (och Västsveriges taco-bagare) vore det förstås fantastiskt om Svensson vände hemåt. Själv ser jag det som ett led i en lätt oroväckande trend. Allt fler svenska toppspelare väljer att ge upp och flytta hem väldigt tidigt.

En stukad Stefan Selakovic skriver på för Blåvitt, en hemkär Tobias Linderoth väljer Köpenhamn när det blåser för hårt i Liverpool, en himmelsblå Daniel Andersson åker himm när han fått barn och en storebror i MFF:s backlinje.

Jag vet inte om det beror på att de kan tjäna ihop ett fett bankkonto väldigt snabbt, om de nordiska lönerna blivit mer konkurrenskraftiga, eller om de helt enkelt är mer hemkära än förr - men förr så hade spelare på den här nivån hellre jobbat sig till ett nytt kontrakt i en starkare liga. Nu åker de hem till en allsvenska som är publikt hetare, men fotbollsmässigt svagare än för fem-tio år sedan.

Det är inte bara bra.

Men boråsarna struntar nog i vilket.

De vill att Anders Svensson flyttar hem, och är beredda att betala tio miljoner för det.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM