Alla kräver: Kicka ”Sven”

FOTBOLL

Snaran dras åt - FA vill sparka Eriksson utan att betala någon ersättning

LONDON

Snaran dras åt kring Sven-Göran Erikssons hals.

Hans chefer på det engelska fotbollsförbundet, FA, är rasande och vill sparka Svennis så snabbt som möjligt.

I natt stod det klart att svensken riskerar att kickas inom bara några dagar - utan att få en enda penny i ersättning.

Foto: PRESSAD Sven-Göran Eriksson på trappan till sin herrgård i Sunne i går. "Svennis" blir nu allt mer pressad och kraven på hans avgång från jobbet som engelsk förbundskapten blir bara fler och fler.

Tisdagens episod av "Svengate" är den mest dramatiska hittills.

FA:s ordförande Geoff Thompson beslutade att tillsätta en utredningsgrupp som ska gå till botten med vad som hänt i kärlekstriangeln Svennis-Faria Alam-Mark Palios.

Nyckelfigurer i denna grupp är Arsenals vice ordförande David Dein, Robert Coar från Blackburn, David Sheepshanks från Ispwich och David Richards från Premier Leagues ledning.

Extra styrelsemöte

Utredningen ska vara klar till på torsdag nästa vecka, den 5 augusti, då FA har kallat till ett extra styrelsemöte.

Geoff Thompson och tolv andra medlemmar av ledningsgruppen ska då ta ställning till om Sven-Göran Eriksson ska sparkas eller ej.

Om det visar sig att han ljugit, undanhållit sanningen eller misslett sina arbetsgivare i samband med Faria Alam-affären kommer han att avskedas.

Men det finns också tecken som tyder på att Eriksson redan är dömd.

FA har kontaktat advokater för att utreda de juridiska möjligheterna att slippa betala svensken de 200 miljoner kronor han har rätt till vid ett avsked.

Palios friad

Högt uppsatta personer inom FA säger till dagens engelska tidningar att de kallt räknar med att Svennis befinns skyldig till olämpligt uppträdande gentemot sin arbetsgivare - och därmed upphör hans kontrakt att gälla.

Han får sparken med omedelbar verkan och har inte rätt till några pengar.

Dessutom:

Geoff Thompson och några andra personer i FA:s styrelsegrupp friade i går, sensationellt nog, FA:s verkställande direktör Mark Palios från misstankarna om att ha undanhållit sanningen i Faria Alam-affären.

Efter ett personligt samtal med Palios meddelade Thompson att "det inte rådde några tvivel om att Palios talade sanning" och att "Palios inte för en sekund försökt missleda FA".

Så:

Ensam står Sven-Göran Eriksson.

Mark Palios är avförd från utredningen och har sitt jobb kvar.

Vem som helst kan räkna ut vem som kommer att bli syndabocken.

FA sviket

Svennis, som ska hålla en presskonferens i Newcastle på onsdag nästa vecka - inför landskampen mot Ukraina - ska alltså inställa sig för FA:s "jury" dagen efter.

Enligt tidningen The Sun handlar det inte om att ge Svennis sparken för att han haft en affär med en FA-anställd - utan för att FA känner sig svikna av hans tystnad. Svennis har inte gjort någonting för att ställa saker och ting till rätta sedan skandalen blev känd - tvärtom har han bara dragit sig undan och vägrat kommentera.

Spara miljoner

Det enda man vet är att han bett en talesman på FA kommentera sin otrohetsaffär med orden "det där är nonsens".

Men FA menar allvar.

75 procent av tidningen The Suns läsare vill se Eriksson sparkad, det är en kraftig majoritet i landets största tidning, och FA stöter sig inte gärna med folkopinionen.

De har fått en jättechans att spara miljoner genom att få Erikssons enorma kontrakt ogiltigförklarat, och den chansen vill man inte missa.

Spekulationer om efterträdaren

Längre ned på sidan: Alla spekulationer i England om efterträdaren.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM