Det luktar värre än någonsin

FOTBOLL

Allt i Svennisaffären handlar nu om tre ord – ”this is nonsense”

London

Hela den här affären luktar illa.

Det verkar som om det engelska fotbollsförbundet bestämt sig för att göra sig av med Sven-Göran Eriksson – vad han än har att säga till sitt försvar.

Även om Svennis kan bevisa att han inte ljugit om sitt förhållande till sekreteraren Faria Alam kommer han att tvingas bort i alla fall.

Det hela är nu nere på en lägre nivå än nånsin.

Det handlar om tre ord:

”This is nonsense”.

När Svennis den 19 juli tillfrågades av FA-direktören David Davies om han hade haft en affär med Faria Alam svarade Svennis just så:

Detta är nonsens.

Dessa tre ord kommer nu att bli föremål för en juridisk tolkning.

Vad menade Svennis?

Förnekade han affären?

Eller ville han bara undvika att svara på frågan?

Fick aldrig en direkt fråga

Själv menar Svennis – via sin lilla buktalardocka till höger, Tord Grip – att han aldrig fått en direkt fråga om Faria Alam. Och att han följdaktligen inte heller kan ha ljugit.

He, he...är det inte alldeles underbart!

Snacka om att glida undan.

Snacka om att teflonet i Svennis blanka panna är lika välsmort som nånsin tidigare. Ingenting fäster.

Men även teflon nöts ner så småningom och jag har en känsla av att Svennis själv är stekt nu.

Hela atmosfären runt den här frågan andas förakt för svensken – det må vara FA-gubbarnas uttalanden, olika undersökningar i tidningar, tv och radio eller de mäktiga krönikörernas direkta angrepp på Eriksson.

Vi måste komma ihåg att mediaklimatet är annorlunda i Storbritannien än i Sverige. Det finns ingen människa i maktposition som överlever en samlad attack från brittisk press, det må vara politiker, direktörer eller förbundskaptener i fotboll. Folkopinionen piskas upp till fanatisk nivå.

Pressen mäktig i England

I Sverige brukar vi säga att pressen är den tredje statsmakten.

I Storbritannien, särskilt i England, är den mäktigare än så.

Nu är det mycket enkelt att se hur vindarna blåser. Det finns fortfarande några sansade journalister som försöker se nyktert på situationen och hålla Svennis huvud över vattenytan, men de blir färre för varje dag som går.

Attacken kommer från alla håll, det är inte bara en jakt som bedrivs från blodtörstiga tabloider. Även de normalt så avvaktande morgontidningarna har dragits med i fördömandet av Sven-Göran Eriksson och hans ”brist på moral och rakryggat uppträdande”.

Det tycks inte längre bara vara en fråga om fröken Faria Alam, det handlar om nån slags övergripande besvikelse över att Svennis inte har levererat önskade resultat som manager – samtidigt som han håller sig undan och vägrar svara på frågor. Att svensken faktiskt har semester räknas inte.

Fansen tystas ner

Detta allmänna tillstånd av missnöje får till följd att INGA människor som kan tänkas stödja Svennis syns i tidningar eller tv här i England.

Inte en enda spelare eller ledare som gillar svensken släpps fram för att bidra med sin synpunkt.

Jag är säker på att det finns många Svennis-fans högt uppe i fotbollshierarkin, men de tystas ner.

Styrningen är helt skamlös.

Det är bara Svennis-motståndare som uttalar sig i pressen i dessa dagar. Man gräver fram gamla VM-spelare från 1966 som får säga nåt negativt – och så görs deras ord till sanning.

Vadslagningsfirmorna är i full gång med att sätta odds på vem som ska ta över efter svensken. Att Eriksson får sparken utgår man ifrån.

Det börjar alltså bli en situation som är helt outhärdlig för Svennis.

En ohållbar situation

Säg att han juridiskt befinns oantastlig i Alam-affären, och att han därmed inte kan sparkas, vad väntar honom då?

Jo, eftersom FA uppenbarligen tycker att han blivit för dyr kommer de att bevaka varje steg han tar under de två år han har kvar på kontraktet. Varje sekund, varje rörelse, varje människa han träffar kommer att registreras. Detta för att FA ska kunna hitta en laglig anledning att kicka honom för olämpligt uppträdande mot arbetsgivaren.

Det blir en ohållbar situation för Eriksson.

Det räcker kanske med att se på de senaste bilderna av Sven-Göran Eriksson, stående på trappan till sin herrgård, med armarna krampaktigt korsade över bröstet och blicken i marken.

Man behöver inte vara expert på kroppsspråk för att förstår hur han känner.

Detta är en man som är mycket rädd och mycket sårbar just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM