Maradona opereras

FOTBOLL

Väger 120 kilo – övervikten är livshotande

Maradona ska opereras.

Hans övervikt är så allvarlig att han måste få hjälp.

Operationen ska ske i februari.

Foto: Farlig FETma Maradonas vikt är livshotande. Nu ska den 44-årige fotbollslegendaren genomgå en operation där en del av magsäcken tas bort bort. Detta ska hjälpa honom att hålla vikten nere.

Diego Armando Maradonas hälsotillstånd är så allvarligt att han nu ska opereras. Stjärnan har själv insett att han måste få hjälp om han ska överleva och återfå sin livskvalitet.

44-årige Maradona har därför bestämt sig för operation. Mannen som en gång var världens bäste fotbollsspelare uppges väga över 120 kilo. En extrem vikt för Maradona som bara är 165 centimeter lång. Övervikten belastar hårt hans hjärta som redan sägs ha bara 38 procents kapacitet efter 17 år av kokainmissbruk.

– Maradona kommer att opereras i Argentina, säger Abraham Talen, Argentinas ambassadör i Havanna.

Behandlas på Kuba

Maradona har behandlats för sitt drogberoende på Kuba men operationen kommer att äga rum på en privat klinik i Buenos Aires.

Enligt italienska tidningen La Repubblica kommer den forne fotbollsstjärnan att i februari lämna Kuba och åka hem till Argentina. Där kommer han att fira karnevalen med sina döttrar och – för sista gången på länge – njuta livets goda.

Sen väntar operation. Enligt uppgift ska en del av Maradonas magsäck opereras bort.

Det ska hjälpa honom att lättare hålla vikten i framtiden.

Läkarna kommer dock att kräva att Maradona verkligen håller den diet han fått, tränar och är absolut drogfri, för att minska risken för komplikationer.

– Maradona har stor lust att komma igång och arbeta och har flera projekt på gång, bland annat med ett stort sportklädesmärke, säger argentinske vännen och ambassadören Raul Taleb, enligt Repubblica.

Opererade hakan

Redan 1995 opererade Maradona hakan. Den dubbelhaka som då försvann har dock snabbt ersatts av flera.

På sikt kan även ett fettsugning bli aktuell för Maradona, men i nuläget är hans allmäntillstånd för dåligt för det och han måste gå ner i vikt rejält, enligt de läkare som uttalar sig.

Jennifer Wegerup