Jo, det är sant Jonevret

FOTBOLL

Drömstart för Djurgårdens nye tränare: Det känns enormt, nästan overkligt

1 av 5

Alla undrade: vad innebär Kjell Jonevret för Djurgården?

Svaret i går: 5-1 mot Örebro.

- Någon där uppe måste gilla mig, ler han.

Från att ha varit en doldis som njutit av ledigheten förvandlades Kjell Jonevret över en natt till en av idrotts-Sveriges mest jagade män.

I går såg han ut att trivas i rampljuset.

Debuten i Djurgården slutade med en skön femetta och efteråt kunde Jonevret luta sig tillbaka i stolen, bränna av ett leende bredare än en ladugårdsdörr och säga:

- Det känns enormt härligt, nästan lite overkligt.

Annat var det på förmiddagen. Nervositeten kom smygandes, matchstarten närmade sig.

"Kostym ett felval"

Hur gick tankarna?

- Klart att jag var nervös. Jag började fundera på saker som om jag skulle ha kostym eller träningsoverall och hur jag skulle agera på bänken.

- Jag valde kostym och det var ett felval. Jag kan ju inte sitta still och svettades som bara den. Men nu är det här min tur-kostym som jag ska ha i fortsättningen.

Kostymen är förvisso grå, men det kan man knappast kalla känslomänniskan Jonevret.

Jobbat med försvaret

Han hoppade upp och ner på bänken, gömde händerna i ansiktet vid missade frilägen, sökte kontakt med spelarna, ville vara delaktig och jublade mest av alla på Råsunda när Djurgården gjorde mål.

- Det är sån jag är. Jag tänker inte ändra på mig, säger han.

Tackade inte klacken

Du tackade inte klacken trots att spelarna gjorde det. Varför?

- Jag hann inte, det kom någon och sa att jag skulle till presskonferensen. Men det kommer väl förhoppningsvis fler tillfällen. Och då har jag förhoppningsvis varit mer delaktig.

Vilka ändringar låg du bakom i Djurgårdens spel?

- Jag vill inte slå mig för bröstet och säga att vi vann tack vare mig. Men jag tog ett krafttag i går (läs: i fredags) med försvarsspelet.

- Jag har upplevt från läktaren att det har varit för långt mellan lagdelarna och min tanke var att vi skulle krympa ytorna i defensiven.

Nöjd med Amoah

Det var Jonevrets förslag att stoppa in blott 17-årige anfallaren Patrick Amoah från start. Amoah tackade med att leka brallorna av Örebros vänsterback Mikael Danielson, skapa massor av lägen, förarbeta ett mål och göra ett själv.

- Vänstersidan i Djurgården har sett stark ut, men högersidan har varit sämre. Babis Stefanidis hade en tendens att gå in i planen och eftersom jag har sett att Patrick gillar att utmana på kanten och slå inlägg valde jag att ge honom chansen. Det är jag nöjd över...

"Jag är imponerad"

Är du klubbens frälsare?

- Nja, nu ska man ju inte dra för stora växlar på den här segern. Jag har varit i klubben för kort tid för att ha hunnit påverka och visste före matchen att det inte var min förtjänst om vi vann eller mitt fel om vi förlorade.

- Däremot ska grabbarna ha stor kredit. Trots all turbulens som har varit på sistone tog de sig samman och gjorde en stormatch. Jag är imponerad.

Du såg fram emot två veckors semester i Malaga med familjen. Hur gick det med den resan?

- Familjen flyger dit i morgon och det känns ju lite trist att stanna hemma. Men det kan jag ta en dag som denna...

Emil Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM